fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Grillowana kapusta z sosem tzatziki

25 min.

Składniki

  • 1 szt. kapusta młoda, biała
  • 4 łyżka(-i) oliwy z oliwek
  • 4 łyżka(-i) sos sojowy
  • 2 łyżeczka(-i) mielona papryka, słodka
  • 1 łyżka(-i) miodu lub syropu z błonnika
  • 1 łyżeczka(-i) sól kłodawska
  • 2 łyżka(-i) nasion słonecznika
  • 2 łyżka(-i) pestki dyni
  • 1 pęczka (-i) koperek
  • 200 ml sos tzatzyki

Wartość odżywcza

12g węglowodany netto (34,3%)
16g tłuszcz (45,7%)
7g białko (20%)
8g błonnik
220 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Główkę kapusty przekrawamy na pół tak. Obie połówki kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Plastry kapusty oprószamy solą.
  2. Oliwę, sos sojowy, miód lub syrop z błonnika i słodką paprykę łączymy w miseczce. Mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy z obu stron steki z kapusty.
  3. Steki z kapusty wykładamy na ruszt rozgrzanego grilla i grillujemy pośrednio na ogniu ok. 10 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania przenosimy bezpośrednio nad źródło ciepła. Między czasie przygotowujemy sos tzatziki. 
  4. Na steki z kapusty wykładamy przygotowany sos, z wierzchu dekorujemy słonecznikiem i pestkami dyni. Podajemy na ciepło lub na zimno

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
grill
kapusta
sałata

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00