fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Jarmużowa sałatka z awokado, ogórkiem, czarnuszką i kiełkami

10 min.

Składniki

  • 100 g jarmuż
  • 1/2 szt. papryka czerwona
  • 5 szt. pomidorki koktajlowe
  • 15 g cebula czerwona
  • 2 garść(-ie) kiełki
  • 1 szt. awokado
  • 0,5 łyżeczka(-i) czarnuszki
  • 1 łyżka(-i) sok z cytryny
  • 1 łyżeczka(-i) ocet balsamiczny
  • 2 łyżka(-i) oliwa z oliwek
  • 1 szczypta(-y) bazylia suszona
  • 1 łyżka(-i) ocet jabłkowy

Wartość odżywcza

12g węglowodany netto (16,7%)
48g tłuszcz (66,7%)
12g białko (16,7%)
12g błonnik
560 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

 

  1. Warzywa umyj dokładnie pod strumieniem wody i wysusz.
  2. Liście jarmużu (lub inną sałatę) pokrój drobno i przełóż na głęboki talerz, pomidorki przekrój na pół, paprykę i cebulę pokrój w piórka i dodaj do reszty warzyw.
  3. Awokado przekrój na pół i wydrąż za pomocą łyżki, pokrój w kostkę i ułóż na warzywach.
  4. Przygotuj dressing: oliwę z oliwek wymieszaj z octem jabłkowym, octem balsamicznym, sokiem z cytryny i suszoną bazylią.
  5. Do warzyw dodaj jajko ugotowane na miękko i polej przygotowanym dressingiem, posyp czarnuszką i udekoruj kiełkami.

TIPS!

Jajko gotowane na miękko daje o wiele lepszą przyswajalność składników odżywczych niż jajko gotowane na twardo.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
awokado
czarnuszka
JARMUŻ
kiełki
ogórek
papryka
pomidor
pomidorki
Sałatka

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00