fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Kalafiorowe puree z pieczonego kalafiora z masłem i boczkiem

45

Składniki

  • 1 szt. kalafior
  • 50 g masła klarowanego
  • 100 g gotowanego boczku
  • 1 szczypta(-y) sól do smaku
  • 1 łyżeczka(-i) kolendry

Wartość odżywcza

-1g węglowodany netto (-4,2%)
19g tłuszcz (79,2%)
6g białko (25%)
4g błonnik
220 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Podziel kalafior na różyczki, posól i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym na 160°.
  2. Upieczony i gorący kalafior zmiksuj z masłem.
  3. Boczek pocięty na cienkie plastry podduś na patelni. Lekko przestudzony pokrusz i dodaj do puree.
  4. Dopraw puree solą, uwaga – boczek jest słony i posyp kolendrą.

TIPS

Kalafior zawiera sulforafan, siarkoorganiczny związek chemiczny, który wspomaga detoksykację i zabija komórki macierzyste raka, spowalniając w ten sposób rozrost nowotworu.

 

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
bez jajka
boczek
dziecko
kalafior
na ciepło
PUREE
zapiekanka

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00