fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Kalafiorowe risotto z indykiem i szparagami lub fasolką szparagową

45 min.

Składniki

  • 225 g kalafior
  • 150 g fasolka szparagowa zielona lub szparagi
  • 100 g pierś z indyka
  • 50 g mleko kokosowe gęste
  • 1 łyżeczka(-i) gałka muszkatołowa, mielona
  • 25 g limonka
  • 25 g masło klarowane
  • 50 g bulion
  • 0,5 łyżeczka(-i) sól, pieprz
  • 1 łyżka(-i) przyprawa do mięsa, kompozycja naturalnych ziół

Wartość odżywcza

12g węglowodany netto (14,5%)
44g tłuszcz (53%)
27g białko (32,5%)
15g błonnik
582 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Kalafior myjemy, odcinamy liście i łodygę i dzielimy na różyczki, wrzucamy do blendera i delikatnie rozdrabniamy do konsystencji przypominającej ziarna kaszy. Całość wrzucamy na patelnię, podlewamy bulionem lub wodą, dodajemy połowę masła i cały czas mieszając dusimy ok. 20 minut.
  2. Na osobnej patelni rozpuszczamy resztę masła, dodajemy starty czosnek, kawałki indyka i pokrojone w drobne kawałki fasolki szparagowej (może być mrożona). Dusimy ok. 10 minut.
  3. Indyka i szparagi dodajemy do kalafiora. Dodajemy mleko kokosowe, opcjonalnie, jeżeli tolerujesz odrobinę tartego parmezanu. Całość mieszamy i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Przed podaniem dodajemy startą skórkę z limonki.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
bulion
fasolka szparagowa
indyk
kalafior
kalafiorowe risotto
limonka
masło klarowane
mleko kokosowe
obiad
Risotto
ryż
szparagi

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00