Sposób przygotowania
- Karp pieczony w maśle z potrawką z marchewki i selera Filety z karpia natrzyj świeżym lub suszonym czosnkiem, solą, pieprzem, skrop sokiem z 2 cytryn i posyp pokrojoną w cienkie talarki cebulą. Przykryj i odstaw na 1 dobę do lodówki.
Następnie przełóż karpie i cebule do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem klarowanym, dodatkowo polej stopionym masłem i piecz w temp. 180 stopni ok. 30-40 min. Od czasu do czasu polewaj powstałym sosem.
po tym czasie otwórz naczynie i piecz jeszcze 10-15 minut, aby karp się zarumienił. - Między czasie przygotuj potrawkę z marchewki i selera. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskiej, sól i pieprz. Gotuj przez 15 – 20 minut.
Cebulę i por pokrój w półplasterki i podduś na patelni na oleju, dodaj do gotowanych warzywa, następnie dodaj pastę lub koncentrat pomidorowy, wymieszaj i zagotuj. - Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano. Gorącą potrawkę podawaj z pieczoną rybą, całość skrop sokiem z cytryny, polej oliwą i udekoruj pietruszką.
TIPS
Aby pozbyć się wyczuwalnego posmak mułu, zanurz świeżą rybę, jeszcze przed przyprawieniem w mleku i odstaw na 3-4 godziny w chłodne miejsce, to skutecznie pomaga w pozbyciu się niechcianego aromatu. Następnie należy ją dokładnie osuszyć. Inną metodą jest obłożenie ryby cebulą, która wyciąga nieprzyjemny zapach. Należy pokroić cebulę na plastry, ułożyć je na rybie i pozostawić na 2-3 godziny. Ostatnią metodą jest obfite skropienie sokiem z cytryny, co najmniej na godzinę przed przygotowywaniem ryby.