fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Karp pieczony w maśle z potrawką z marchewki i selera

24h+ 45 min

Składniki

  • 4 filet (-y) karpia
  • 2 szt. cebuli
  • 2 łyżka(-i) masła klarowanego
  • 2 łyżka(-i) masła
  • 1 łyżeczka(-i) soli i pieprzu
  • 2 ząbek(-i) czosnku
  • 500 g marchwi
  • 450 g selera korzennego
  • 1 szt. por
  • 2 łyżka(-i) oleju kokosowego
  • 4 łyżka(-i) oliwy z oliwek
  • 4 łyżka(-i) soku z cytryny
  • 3 liść(-ie) laurowe
  • 2 ziarno (-a) ziele angielskie
  • 0,5 pęczka (-i) pietruszki

Wartość odżywcza

17g węglowodany netto (23,6%)
26g tłuszcz (36,1%)
29g białko (40,3%)
8g błonnik
460 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Karp pieczony w maśle z potrawką z marchewki i selera Filety z karpia natrzyj świeżym lub suszonym czosnkiem, solą, pieprzem, skrop sokiem z 2 cytryn i posyp pokrojoną w cienkie talarki cebulą. Przykryj i odstaw na 1 dobę do lodówki.
    Następnie przełóż karpie i cebule do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem klarowanym, dodatkowo polej stopionym masłem i piecz w temp. 180 stopni ok. 30-40 min. Od czasu do czasu polewaj powstałym sosem.
    po tym czasie otwórz naczynie i piecz jeszcze 10-15 minut, aby karp się zarumienił.
  2. Między czasie przygotuj potrawkę z marchewki i selera. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskiej, sól i pieprz. Gotuj przez 15 – 20 minut.
    Cebulę i por pokrój w półplasterki i podduś na patelni na oleju, dodaj do gotowanych warzywa, następnie dodaj pastę lub koncentrat pomidorowy, wymieszaj i zagotuj.
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano. Gorącą potrawkę podawaj z pieczoną rybą, całość skrop sokiem z cytryny, polej oliwą i udekoruj pietruszką.

TIPS

Aby pozbyć się wyczuwalnego posmak mułu, zanurz świeżą rybę, jeszcze przed przyprawieniem w mleku i odstaw na 3-4 godziny w chłodne miejsce, to skutecznie pomaga w pozbyciu się niechcianego aromatu. Następnie należy ją dokładnie osuszyć. Inną metodą jest obłożenie ryby cebulą, która wyciąga nieprzyjemny zapach. Należy pokroić cebulę na plastry, ułożyć je na rybie i pozostawić na 2-3 godziny. Ostatnią metodą jest obfite skropienie sokiem z cytryny, co najmniej na godzinę przed przygotowywaniem ryby.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
BOŻE NARODZENIE
dziecko
karp
marchew
na ciepło
obiad
potrawka
ryba
święta

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00