Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
- W rondelku rozpuść masło klarowane lub olej kokosowy.
- Wszystkie suche składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj mleko kokosowe i roztopione, lekko schłodzone masło klarowane. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto odstaw na 10-15 minut.
- Mokrymi dłońmi uformuj 8 płaskich bułek i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Bułki wypiekaj przez 20 minut w termoobiegu, aż się zarumienią. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 10-15 minut. Pamiętaj, aby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, aby bułki nie opadły.
TIPS!
Mieloną babkę płeszka możesz kupić tutaj: Przepis na około 8 bułek. Jedna bułka to ok. 160 kcal i tylko 2 gramy węglowodanów netto.
Bułki świetnie nadają się na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Spożywaj je z pastą z awokado, domowym pasztetem, szynką lub pesto z dodatkiem warzyw.