Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj mleko kokosowe, wodę, babkę płesznik i mąkę ze szczyptą soli, sody oczyszczonej, cynamonu i dodatkiem surowego kakao.
- Odczekaj chwilę aż ciasto zgęstnieje, konsystencja musi być lekko lejąca i gładka. Ciasto musi być lejące i gładkie, dodatek babki płesznik nadaje elastyczności (zamiennik dla glutenu i jajka).
- Do ciasta naleśnikowego dodaj roztopione masło klarowane lub olej kokosowy, wiórki kokosowe, wodę gazowaną i ponownie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj wodę lub mleko kokosowe lub mąki kokosowej. Warto również chwilę odczekać aż ciasto stanie się bardziej zwartę.
- Mocno rozgrzej patelnie, dodaj odrobinę oleju kokosowego lub masła klarowanego i podsmaż pierwsze małe naleśniczki. Naleśniki wysmażaj pod przykryciem lub przewracaj drewnianą szpatułką . Naleśniki możesz również wypiec w piekarniku na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut.
- Podawaj z gęstym mlekiem kokosowym i maliny lub pestki granatu.
TIPS!
Przepis na 1 porcję 2-3 naleśniczki. Surowe kakao jest bogatym źródłem antyoksydantów, zapewnia dobry nastrój i wspomaga odchudzanie. Dobre źródło surowego kakao znajdziesz tutaj.