Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik do 150 °C , orzechy ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i praż je przez 20 minut, aż zaczną pięknie pachnieć (nie zwiększaj temperatury, aby kwasy tłuszczowe się za mocno nie utleniły). Skórki mogą mocno ściemnieć, ale orzechy się nie przypalą. Orzechy studzimy. Możesz potrzeć je w dłoniach, żeby pozbyć się skórek.
- Przygotuj krem do monte w tym celu przełóż śmietanę kokosową (lub gęste mleko kokosowe lub zwykłą śmietanę jeżeli tolerujesz ), erytrytol lub daktyle (w wersji dla dzieci lub na stabilizacji) i orzechy do kielicha blendera. Całość zmiksuj na jak najgładszą masę. Gotową masę podziel na pół i do jednej części dodaj wanilię (suszona lub naturalny ekstrakt z wanilii) i wymieszaj, następnie przełóż do pucharków i wstaw do lodówki na 10-20 minut do zastygnięcia, jest to jasna warstwa monte.
- Do drugiej części kremu dodaj, cynamon, kakoo surowe lub karob (w wersji dla dzieci lub na stabilizację) i zmiksuj na gładką masę. Następnie czekoladowy krem przełóż do pucharków. Całość posyp wiórkami kokosowymi albo pokruszonymi orzechami. Podawaj schłodzone.