fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Kotlety jagnięce w tymianku z piekarnika

1h i 30 min.

Składniki

  • 80 g kotlety jagnięce
  • 126 g rzepa
  • 200 g brukselka
  • 2 ząbek(-i) czosnek
  • 1 łyżka(-i) olej kokosowy
  • 2 g tymianek świeży
  • 3 g sól, pieprz
  • 3 g zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka(-i) lubczyk
  • 1 łyżka(-i) kolendra świeża
  • 60 g marchew
  • 1 łyżka(-i) oliwa z oliwek

Wartość odżywcza

12g węglowodany netto (13,3%)
48g tłuszcz (53,3%)
30g białko (33,3%)
20g błonnik
645 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Mięso dokładnie oczyść i osusz na papierowym ręczniku. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do niego olej kokosowy, tymianek, sól i pieprz. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj mięso i odstaw na min. 30 minut.
  2. Warzywa umyj i obierz ze skóry, następnie pokrój na kawałki wedle uznania. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem kokosowym. Posyp przyprawami do warzyw takimi jak oregano, zioła prowansalskie lub lubczyk. Na przygotowane warzywa wyłóż kotlety.
  3. Zamknięte naczynie żaroodporne przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 50 minut, po tym czasie zdejmij górna pokrywę naczynia i zapiekaj jeszcze 15-20 minut. Gotowe danie wyłóż na talerz i podawaj skropione oliwa i posypane pietruszką lub kolendrą.

TIPS

Jagnięcina uznawana jest za jedno z najzdrowszych mięs. zapobiega chorobom układu krążenia, dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B, które zapobiegają gromadzeniu się homocysteiny (jej duże stężenie to czynnik ryzyka chorób tegoż układu). Dodatkowo wspomaga metabolizm glukozy, przyczynia się do poprawy mineralizacji kości, zmniejszania tkanki tłuszczowej, opóźniania tworzenia się zmian miażdżycowych, a nawet zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu II – wszystko to dzięki wysokiemu poziomowi CLA czyli sprzężonego kwasu linolowego oraz wysokiej zawartości L-karnityny.

 

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
brukselka
czosnek
jagnięcina
kolendra
kotlety
lubczyk
marchew
olej kokosowy
oliwa z oliwek
rzepa
tymianek
zioła prowansalskie

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00