Sposób przygotowania
- Mięso dokładnie oczyść i osusz na papierowym ręczniku. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do niego olej kokosowy, tymianek, sól i pieprz. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj mięso i odstaw na min. 30 minut.
- Młode ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skóry (opcjonalnie), następnie pokrój kawałki wedle uznania. y. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem kokosowym. Do ziemniaków dodaj zielony groszek świeży lub mrożony.
- Posyp przyprawami do warzyw takimi jak oregano, zioła prowansalskie lub lubczyk. Na przygotowane warzywa wyłóż kotlety. Zamknięte naczynie żaroodporne przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 50 minut, po tym czasie zdejmij górna pokrywę naczynia i zapiekaj jeszcze 15-20 minut. Gotowe danie wyłóż na talerz i podawaj skropione oliwa i posypane pietruszką lub kolendrą.
TIPS
Jagnięcina uznawana jest za jedno z najzdrowszych mięs. zapobiega chorobom układu krążenia, dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B, które zapobiegają gromadzeniu się homocysteiny (jej duże stężenie to czynnik ryzyka chorób tegoż układu). Dodatkowo wspomaga metabolizm glukozy, przyczynia się do poprawy mineralizacji kości, zmniejszania tkanki tłuszczowej, opóźniania tworzenia się zmian miażdżycowych, a nawet zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu II – wszystko to dzięki wysokiemu poziomowi CLA czyli sprzężonego kwasu linolowego oraz wysokiej zawartości L-karnityny.