fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Kotlety jajeczne z jarmużem i cukinią

45 min.

Składniki

  • 80 g jarmużu
  • 150 g cukinii
  • 2 szt. jajka, ugotowane na półtwardo
  • 10 cm pora
  • 50 g nasion słonecznika, grubozmielonych
  • 1 łyżka(-i) mąki kokosowej
  • 2 łyżka(-i) posiekanego koperku
  • 1 szczypta(-y) soli i pieprzu do smaku
  • 3 łyżka(-i) oleju kokosowego do smażenia
  • 40 g mąki kokosowej
  • 1 łyżka(-i) zmielonych łusek babki płesznik

Wartość odżywcza

-1g węglowodany netto (-5,9%)
10g tłuszcz (58,8%)
8g białko (47,1%)
4g błonnik
136 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Oderwij liście jarmużu od twardych łodyg i drobno pokrój.
  2. Cukinię potnij w malakserze, posól i odstaw na 30 min. Po tym czasie odciśnij cukinię z wody i dodaj do jarmużu.
  3. Zmiel nasiona słonecznika i dodaj do jarmużu i cukinii.
  4. Pokrój drobno pora i zeszklij na 1 łyżce kokosowego oleju. Dodaj do farszu wraz z kokosową mąką i koprem. Wyrób farsz i uformuj 6 kotletów.
  5. Roztrzep jajko widelcem. Mąkę kokosową wymieszaj z błonnikiem. Zamocz kotlety w jajku i obtocz w panierce. Smaż na złoty kolor na małym ogniu, około 5 minut po każdej stronie.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
cukinia
do pracy
do szkoły
dziecko
jajka
jajko
JARMUŻ
koperek
kotlety
kotlety jajeczne
mąka kokosowa
obiad
płesznik
por
przekąska
słonecznik
wegetariańskie

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00