Sposób przygotowania
- Sos sojowy i miód połącz ze sobą w rondelku, wymieszaj i podgrzej na małym ogniu. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i zagotowuj. Następnie dodaj drobno posiekany obrany imbir.
- Wymieszaj, zdejmij z ognia i dodaj skórkę i sok z limonki. Piersi z indyka oczyść i pokrój ukośnie w plastry o grubości ok. 1,5 cm, przełóż do miski i oprósz pieprzem, skrop olejem, wymieszaj i odstaw na 5-10 minut.
- Białą część pora przekrój wzdłuż na pół, a każdą z części ponownie na pół i pokrój w kostkę. Żółtą i zieloną paprykę pokrój w plastry, od dymek odetnij szczypior, imbir pokrój w słupki a szczypior na grube kawałki.
- W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy. Zamarynowane kawałki indyka podduś (ok. 10 sekund z każdej strony) na suchej, mocno rozgrzanej patelni i przełóż na talerz. Na tej samej patelni podduś na oleju kokosowym cebulę dymkę, aż lekko się zarumieni, następnie dodaj odsączony z wody groszek cukrowy, paprykę i por.
- Blanszuj przed 3-5 minuty, następnie dodaj goździki i indyka. Całość zalej sosem i chwilę podduś, aż składniki się połączą.
- Dopraw raz jeszcze sokiem i skórką z limonki, dodaj imbir i wymieszaj. Danie przełóż na talerz z ugotowanym makaronem i udekoruj szczypiorkiem.
TIPS!
Jeżeli nadal zależny Ci na redukowaniu wagi i obniżeniu ilości spożywanych węglowodanów użyj do tego dania makaron konjac, dostaniesz go tutaj.