Sposób przygotowania
- Rozgrzej piec do 180 stopni i przygotuj blaszkę do pieczenia z papierem. Filet pokrój na kawałki wielkości ok 3cm.
- Rozdrobnij w rękach lub malakserze płatki kukurydziane i przesyp do miseczki. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę, jajko i mleko oraz sól, pieprz, kurkumę i obie papryki. Jeżeli masa jest za gęsta dodaj mleka, jeżeli za rzadka – mąki.
- Kawałki kurczaka najpierw zamocz w masie mącznej, a dalej panieruj w płatkach i wykładaj na blaszkę. Na koniec wszystkie kawałki skrop oliwą, posól i piecz w piekarniku przez 20-30 min aż nabiorą złocistego koloru!
- W tym czasie zrób surówkę. Na tarce zetrzyj rzodkiew, marchew i posiekaj kapustę. Jogurt wymieszaj z odrobiną octu, soku z cytryny, solą i erytrolem, wymieszaj z warzywami i posyp kolendrą lub pietruszką. A jako sos użyj dobrej passaty.