Sposób przygotowania
- Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym, zeszklij cebulkę, a następnie dodaj czosnek i mięso wołowe i duś pod przykryciem aż do ścięcia się białka mięsa.
- Następnie dodaj pomidory z kartonika lub z domowej pasteryzacji i pastę pomidorową oraz świeżą posiekaną bazylię. Dopraw do smaku sola, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi.
- Całość dusić na średnim ogniu, aż cała woda wyparuje, a sos zgęstnieje. Cukinię umyj dokładnie, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw lub noża do sera pokrój na cienkie plastry.
- Plastry cukinii posyp delikatnie solą i odłóż do miseczki, aby puściły sok. Po ok. 10 minutach osusz plastry cukinii ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem kokosowym.
- Plastry cukinii ułóż dokładnie na dnie naczynia, aby pokrywały całe dno. Na cukinię wyłóż część sosu i posyp szpinakiem. Następnie znowu przykryj plastrami cukinii, sosem, szpinakiem. Czynność powtórzyć do momentu wykorzystania całego sosu. Ostatnią warstwę powinna stanowić cukinia.
- Jajka rozbij do miseczki, dodaj gęste mleko kokosowe i roztrzep na gładką masę i wylej na zapiekankę, poruszaj delikatnie, aby jajka pokryły całą zapiekankę od dołu do góry, posyp ziołami prowansalskimi.
- Zamknij naczynie żaroodporne i przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20 minut, po tym czasie zdejmij pokrywę naczynia i piecz kolejne 15 minut, aż zapiekanka lekko zbrązowieje.
- Lazanie podawaj z bukietem świeżych warzyw polane oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Przepis na 4 porcję.
Tips!
Lazania świetnie nadaję się na danie obiadowe jak i danie do pracy.