fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Lazania z cukinią, jajkiem, szpinakiem i mięsem wołowym

70

Składniki

  • 300 g mięsa wołowego
  • 100 g pasty pomidorowej
  • 250 g pomidorów w kartoniku
  • 200 g szpinaku
  • 2 szt. cukinii
  • 1 szt. białej cebuli
  • 2 ząbek(-i) czosnku
  • 6 szt. jajka
  • 2 łyżeczka(-i) oregano
  • 1 szklanka(-i) świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka(-i) ziół prowansalskich
  • 2 łyżka(-i) oleju kokosowego
  • 2 łyżka(-i) oliwy z oliwek

Wartość odżywcza

10g węglowodany netto (13,2%)
36g tłuszcz (47,4%)
30g białko (39,5%)
6g błonnik
491 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym, zeszklij cebulkę, a następnie dodaj czosnek i mięso wołowe i duś pod przykryciem aż do ścięcia się białka mięsa.
  2. Następnie dodaj pomidory z kartonika lub z domowej pasteryzacji i pastę pomidorową oraz świeżą posiekaną bazylię. Dopraw do smaku sola, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi.
  3. Całość dusić na średnim ogniu, aż cała woda wyparuje, a sos zgęstnieje. Cukinię umyj dokładnie, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw lub noża do sera pokrój na cienkie plastry.
  4. Plastry cukinii posyp delikatnie solą i odłóż do miseczki, aby puściły sok. Po ok. 10 minutach osusz plastry cukinii ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem kokosowym.
  5. Plastry cukinii ułóż dokładnie na dnie naczynia, aby pokrywały całe dno. Na cukinię wyłóż część sosu i posyp szpinakiem. Następnie znowu przykryj plastrami cukinii, sosem, szpinakiem. Czynność powtórzyć do momentu wykorzystania całego sosu. Ostatnią warstwę powinna stanowić cukinia.
  6. Jajka rozbij do miseczki, dodaj gęste mleko kokosowe i roztrzep na gładką masę i wylej na zapiekankę, poruszaj delikatnie, aby jajka pokryły całą zapiekankę od dołu do góry, posyp ziołami prowansalskimi.
  7. Zamknij naczynie żaroodporne i przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20 minut, po tym czasie zdejmij pokrywę naczynia i piecz kolejne 15 minut, aż zapiekanka lekko zbrązowieje.
  8. Lazanie podawaj z bukietem świeżych warzyw polane oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Przepis na 4 porcję.

Tips!

Lazania świetnie nadaję się na danie obiadowe jak i danie do pracy.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
cebula
cukinia
cukinii
dziecko
impreza
jajaka
jajko
lazania
makaron
mięso
obiad
pasta
pomidory
szpinak
URODZINY
w kartoniku
wołowe
wołowina

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00