fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Lazania z cukinii ze szpinakiem i mięsem wołowym

70

Składniki

  • 300 g mięsa wołowego
  • 100 g pasty pomidorowej
  • 250 g pomidorów w kartoniku
  • 200 g szpinaku
  • 2 szt. cukinii
  • 1 szt. białej cebuli
  • 2 ząbek(-i) czosnku
  • 150 g tartego sera
  • 2 łyżeczka(-i) oregano
  • 1 szklanka(-i) świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka(-i) ziół prowansalskich
  • 2 łyżka(-i) oleju kokosowego
  • 2 łyżka(-i) oliwy z oliwek

Wartość odżywcza

11g węglowodany netto (14,7%)
39g tłuszcz (52%)
25g białko (33,3%)
5g błonnik
600 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym, zeszklij cebulkę, a następnie dodaj czosnek i mięso wołowe i duś pod przykryciem aż do ścięcia się białka mięsa.
  2. Następnie dodaj pomidory z kartonika lub z domowej pasteryzacji i pastę pomidorową oraz świeżą posiekaną bazylię. Dopraw do smaku sola, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi.
  3. Całość dusić na średnim ogniu, aż cała woda wyparuje, a sos zgęstnieje.
  4. Cukinię umyj dokładnie, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw lub noża do sera pokrój na cienkie plastry.
  5. Plastry cukinii posyp delikatnie solą i odłóż do miseczki, aby puściły sok. Po ok. 10 minutach osusz plastry cukinii ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem kokosowym. Plastry cukinii ułóż dokładnie na dnie naczynia, aby pokrywały całe dno.
  6. Na cukinię wyłóż część sosu i posyp szpinakiem i odrobiną tartego sera. Następnie znowu przykryj plastrami cukinii, sosem, szpinakiem i serem. Czynność powtórzyć do momentu wykorzystania całego sosu. Ostatnią warstwę powinna stanowić cukinia, którą należy posypać serem i ziołami prowansalskimi.
  7. Zamknij naczynie żaroodporne i przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20 minut, po tym czasie zdejmij pokrywę naczynia i piecz kolejne 15 minut, aż ser lekko zbrązowieje.
  8. Lazanie podawaj z bukietem świeżych warzyw polane oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

Tips!

Jeżeli nie tolerujesz produktów mlecznych zamiast sera użyj jajka lub sera wegańskiego.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
bazylia
bez jajka
cukinia
czosnek
do pracy
dziecko
impreza
lazania
mięso
obiad
pomidory
ser
szpinak
URODZINY
wołowina

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00