Sposób przygotowania
- Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym, zeszklij cebulkę, a następnie dodaj czosnek i mięso wołowe i duś pod przykryciem aż do ścięcia się białka mięsa.
- Następnie dodaj pomidory z kartonika lub z domowej pasteryzacji i pastę pomidorową oraz świeżą posiekaną bazylię. Dopraw do smaku sola, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi.
- Całość dusić na średnim ogniu, aż cała woda wyparuje, a sos zgęstnieje.
- Cukinię umyj dokładnie, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw lub noża do sera pokrój na cienkie plastry.
- Plastry cukinii posyp delikatnie solą i odłóż do miseczki, aby puściły sok. Po ok. 10 minutach osusz plastry cukinii ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem kokosowym. Plastry cukinii ułóż dokładnie na dnie naczynia, aby pokrywały całe dno.
- Na cukinię wyłóż część sosu i posyp szpinakiem i odrobiną tartego sera. Następnie znowu przykryj plastrami cukinii, sosem, szpinakiem i serem. Czynność powtórzyć do momentu wykorzystania całego sosu. Ostatnią warstwę powinna stanowić cukinia, którą należy posypać serem i ziołami prowansalskimi.
- Zamknij naczynie żaroodporne i przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20 minut, po tym czasie zdejmij pokrywę naczynia i piecz kolejne 15 minut, aż ser lekko zbrązowieje.
- Lazanie podawaj z bukietem świeżych warzyw polane oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Tips!
Jeżeli nie tolerujesz produktów mlecznych zamiast sera użyj jajka lub sera wegańskiego.