Sposób przygotowania
- Warzywa umyj. Cukinie pokrój na długie cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw lub noża do sera. Plastry cukinii posyp delikatnie solą i odłóż do miseczki, aby puściły sok. Po ok.10 minutach przełóż do naczynia żaroodpornego i ułóż dokładnie na dnie naczynia, aby pokrywały dno.
- Seler i cebulę obierz i pokrój na cienkie plastry i przełóż je do naczynia żaroodpornego, tworząc następną warstwę lazanii.
- Pastę pomidorową zmieszaj z passata, czosnkiem, oregano, bazylia, solą, kurkuma i pieprzem cayenne. Rozprowadź cześć pasty na warzywa. Następnie ułóż kolejną warstwę warzywną ze szpinaku i jeszcze raz z cukinii i wyłóż resztkę sosu pomidorowego.
- Zamknij naczynie żaroodporne i przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20 minut, po tym czasie zdejmij pokrywę naczynia i piecz kolejne 15 minut, aż warzywa zmiękną.
- Lazanie podawaj posypaną świeżą kolendra lub kiełkami. Przepis na 4 porcję.
TIP!
Olejek eteryczny zawarte w kolendrze ma swoje zastosowanie w zatruciach pokarmowych a dodatkowo pomaga zwalczać patogeny, takie jak, m.in.: gronkowiec złocisty, a nawet tak groźne bakterie, jak salmonella czy E.Coli.