fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Makaron z cukinii z jarmużem, szpinakiem i czosnkiem

20 min.

Składniki

  • 1 szt. cukinii
  • 1 garść(-ie) jarmużu
  • 1 łyżka(-i) ocet jabłkowy
  • 2 garść(-ie) szpinaku
  • 2 łyżka(-i) soku z cytryny
  • 1 ząbek(-i) czosnek
  • 0,5 łyżeczka(-i) soli
  • 1 szczypta(-y) kurkumy
  • 1 szczypta(-y) pieprzy cayenne
  • 2 garść(-ie) kiełków brokuła
  • 1 szczypta(-y) gałki muszkatołowej
  • 100 ml pasaty pomidorowej

Wartość odżywcza

12g węglowodany netto (50%)
2g tłuszcz (8,3%)
10g białko (41,7%)
10g błonnik
130 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Warzywa umyj, cukinię podziel w długie paski za pomocą obieraczki do warzyw lub noża do sera, możesz również użyć temperówki do warzyw do robienia makaronów warzywnych.
  2. Na rozgrzanej patelni z odrobiną wody podduś czosnek, a następnie dodaj jarmuż i szpinak. Duś pod przykryciem na lekkim ogniu aż warzywa zmiękną. Dopraw solą, pieprzem.
  3. Na koniec dodaj plastry cukinii, sok z cytryny i ocet jabłkowy i duś pod przykryciem jeszcze 2-3 minutki.
  4. Warzywa przełóż na talerz, podawaj z pastą pomidorową i kiełkami.

TIP!

Polecam Ci temperówkę do warzyw, którą możesz wykorzystać również do przygotowywania makaronów z marchwi, pietruszki czy selera

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
cukinia
czosnek
detoks
detoksykacja
JARMUŻ
kiełki
kurkuma
makaron
na ciepło
oczyszczanie
post
szpinak

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00