fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Mazurek

45 min.

Składniki

  • 200 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
  • 1 szt. jajko
  • 1 łyżeczka(-i) łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 2 łyżka(-i) erytrytolu golden
  • 50 ml śmietanki, 36% tł.lub gęste mleko kokosowe
  • 100 g masła
  • 30 g kakao
  • 100 g syropu z błonnika
  • 150 g różnych orzechów, pekanowce, laskowe,

Wartość odżywcza

-3g węglowodany netto (-8,3%)
33g tłuszcz (91,7%)
6g białko (16,7%)
6g błonnik
186 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Mąkę migdałową zmiksować z erytrytolem, wanilią, jajkiem i masłem na kruszonkę.
  2. Foremkę o rozmiarach 15 cm x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać kruszonkę na dno foremki, rozprowadzić równomiernie, lekko dociskając do dna.
  3. Nastawić piekarnik na 175°C. Wstawić foremkę z ciastem do piekarnika i piec przez 12 – 15 minut aż ciasto się lekko zrumieni. Wyjąć i ostudzić.
  4. W rondelku rozpuścić masło z kakao, syropem z błonnika i śmietanką. Dodać pokrojone orzechy i wymieszać.
  5. Wylać masę orzechowo czekoladową na migdałowy spód i równomiernie rozprowadzić. Odstawić do zastygnięcia. Kiedy mazurek ostygnie pokroić na 12 kawałków.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
CIACHO
CIASTO
coś słodkiego
deser
Mazurek
na słodko
słodko
słodycze
święta
URODZINY
WIELKANOC

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00