Sposób przygotowania
- Przygotuj foremkę o rozmiarze 18 cm x 25 cm i przykryj ją papierem do pieczenia. Do kielicha blendera przełóż 50 g masła, migdałową mąkę i 1 łyżkę stewi. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż przybiorą formę kruszonki. Kruszonkę przełóż na dno formy i wstaw do lodówki.
W rondelku rozpuść pozostałą część masła dodaj 4 łyżki stewi i 3 łyżki gęstej śmietany kokosowej lub zwykłej, jeżeli tolerujesz. Całość gotuj przez 25 minut w niskiej temperaturze, składniki przybiorą konsystencję karmelu. - W międzyczasie delikatnie upraż na patelni, na niskiej temperaturze nasiona słonecznika, sezamu i orzechy laskowe. Pamiętaj, że zbyt wysokie temperatury niszczą kwasy tłuszczowe, które następnie są niekorzystne dla naszego zdrowia. Gotowe nasiona i orzechy wymieszaj z przygotowanym karmelem. Gotową masę przelej do formy (na wcześniej przygotowaną kruszonkę) wyrównaj i odstaw do wystygnięcia, po czym wstaw do lodówki.
- Do rondelka przełóż połamaną czekoladę i dodaj resztę stewi, śmietany kokosowej i oleju MCT. Całość podgrzej delikatnie na lekkim ogniu, stale mieszając. Następnie wyjmij z lodówki formę z nadzieniem i polej ją przygotowaną polewą czekoladową, całość możesz oprószyć gruboziarnistą solą morską lub kruszonymi ziarnami kakaowaca. Przepis na 20 porcji.
TIPS!
Pamiętaj o tym, aby nie prażyć orzechów ani nasion zbyt mocno, zawsze nastawiaj na jak najniższą temperaturę wydłużając czas obróbki, jeżeli to możliwe omiń ten proces, nie jest on konieczny. Batoniki świetnie nadają się jako przekąska do szkoły, jak i na wyprawy w góry, na rower.