fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Migdałowe batoniki energetyczne

30 min.

Składniki

  • 200 g mąka migdałowa
  • 200 g masła klarowanego
  • 100 g migdałów
  • 6 łyżka(-i) stewi
  • 100 g nasion słonecznika
  • 50 g sezamu
  • 100 g orzechów laskowych
  • 4 łyżka(-i) śmietany kokosowej lub zwykłej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka(-i) MCT
  • 3 łyżka(-i) kruszone ziarna kakaowca

Wartość odżywcza

0g węglowodany netto (0%)
30g tłuszcz (85,7%)
5g białko (14,3%)
8g błonnik
320 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj foremkę o rozmiarze 18 cm x 25 cm i przykryj ją papierem do pieczenia. Do kielicha blendera przełóż 50 g masła, migdałową mąkę i 1 łyżkę stewi. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż przybiorą formę kruszonki. Kruszonkę przełóż na dno formy i wstaw do lodówki.
    W rondelku rozpuść pozostałą część masła dodaj 4 łyżki stewi i 3 łyżki gęstej śmietany kokosowej lub zwykłej, jeżeli tolerujesz. Całość gotuj przez 25 minut w niskiej temperaturze, składniki przybiorą konsystencję karmelu.
  2. W międzyczasie delikatnie upraż na patelni, na niskiej temperaturze nasiona słonecznika, sezamu i orzechy laskowe. Pamiętaj, że zbyt wysokie temperatury niszczą kwasy tłuszczowe, które następnie są niekorzystne dla naszego zdrowia. Gotowe nasiona i orzechy wymieszaj z przygotowanym karmelem. Gotową masę przelej do formy (na wcześniej przygotowaną kruszonkę) wyrównaj i odstaw do wystygnięcia, po czym wstaw do lodówki.
  3. Do rondelka przełóż połamaną czekoladę i dodaj resztę stewi, śmietany kokosowej i oleju MCT. Całość podgrzej delikatnie na lekkim ogniu, stale mieszając. Następnie wyjmij z lodówki formę z nadzieniem i polej ją przygotowaną polewą czekoladową, całość możesz oprószyć gruboziarnistą solą morską lub kruszonymi ziarnami kakaowaca. Przepis na 20 porcji.

TIPS!

Pamiętaj o tym, aby nie prażyć orzechów ani nasion zbyt mocno, zawsze nastawiaj na jak najniższą temperaturę wydłużając czas obróbki, jeżeli to możliwe omiń ten proces, nie jest on konieczny. Batoniki świetnie nadają się jako przekąska do szkoły, jak i na wyprawy w góry, na rower.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
baton
czekolada
dziecko
kakao
MCT
migdały
na słodko
orzechy
PRZEKĄSKI
sezam
słoducze
ziarno kakaowca

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00