Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki połącz w jednej dużej misce, możesz je przesiać przez sitko i dodaj do niego 1/3 szklanki wody. Odstaw na około 5 minut aż masa zgęstnieje.
- Na rozgrzanej patelni podduś ulubione warzywa (pieczarki, paprykę, pomidorki, szpinak), następnie wylej masę omletową na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju.
- Możesz również najpierw zrobić omlet, a następnie wyłożyć na niego duszone warzywa. Gdy jedna strona omletu już się podsmaży, obróć go na drugą stronę (talerz jest bardzo przy tym pomocny).
- Następnie duś omlet pod przykryciem, by nie był surowy w środku. Podawaj z dodatkową porcją ciemnozielonych liści, kiełkami, pesto lub oliwy z oliwek.
TIPS!
Mąka z ciecierzycy jest dostępna w każdym sklepie ze zdrową żywnością, znajdziesz ja również tutaj. Jeżeli nie masz mąki z ciecierzycy, możesz ją przygotować poprzez zmielenie suszonej ciecierzycy w młynku do kawy. Możesz również wykorzystać ciecierzycę z puszki, pamiętaj o jej dobrym przepłukaniu i odsączeniu.