Sposób przygotowania
- Warzywa umyj pod strumieniem wody i osusz. Na patelni rozpuść olej kokosowy, cebulkę pokrój w kostkę, przełóż na patelnie i duś pod przykrywką aż się zeszkli, a następnie dodaj szpinak i duś kolejne 2-3 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Gotowany z dnia poprzedniego lub świeży filet z łososia (lub innej ryby) pokrój na drobne płaty i dodaj do szpinaku, duś pod przykryciem ok. 2-3 minuty.
- Awokado przekrój na pół, wydrąż ze środka i pokrój w kostkę. Następnie skrop sokiem z cytryny, octem jabłkowym i dodaj do duszonego szpinaku.
- Jajka rozbij do miseczki, dodaj kurkumę, sól pieprz, koperek i mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową masę jajeczną wlej do duszonych warzyw i przykryj pokrywką. Duś pod przykryciem przez ok. 2-3 minuty aż białko się zetnie. Gotowy omlet przełóż na talerz, polej oliwa z oliwek i udekoruj kiełkami.
TIPS !
Dla lepszej przyswajalności składników odżywczych rozdziel białko od żółtek, na patelni zetnij tylko białka a roztrzepane żółtka dodaj na talerzu.