fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Pasztet z jarmużu, bakłażana i nasion

1h i 30 min.

Składniki

  • 400 g bakłażana
  • 50 g jarmużu
  • 1 szt. cebuli
  • 2 łyżka(-i) oleju kokosowego
  • 1 szt. jajko
  • 50 g nasion słonecznika
  • 2 łyżka(-i) nasion siemienia lnianego
  • 3 łyżka(-i) pestek z dyni
  • 2 łyżeczka(-i) zmielonych łusek babki płesznik
  • 1 szczypta(-y) soli i pieprzu do smaku

Wartość odżywcza

1g węglowodany netto (10%)
5g tłuszcz (50%)
4g białko (40%)
3g błonnik
83 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Oderwij liście jarmużu od twardych łodyg i drobno pokrój.
  2. Nasiona opcjonalnie bardzo delikatnie upraż na suchej patelni (nadmierna obróbka utlenia kwasy tłuszczowe), po czym zmiksuj w malakserze.
  3. Bakłażana pokrój w kostkę, posól i odstaw na sicie na 30 minut. Odciśnij z nadmiaru wody i usmaż na łyżce kokosowego oleju.
  4. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na łyżce oleju kokosowego.
  5. Do naczynia malaksera wsyp nasiona i zmiksuj. Następnie dodaj jarmuż i znowu zmiksuj. Dodaj bakłażana i jajko i zmiksuj. Dopraw farsz solą i pieprzem.
  6. Podłużną foremkę o wymiarach 8 cm x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i napełnij farszem. Wstaw pasztet do nagrzanego na 180° i piecz przez 45 minut. Upieczony pasztet ostudź i pokrój na 10 kawałków.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
bakłażan
cebula
do pracy
do szkoły
dziecko
II śniadanie
jajko
JARMUŻ
na kanapkę
pasztet
pestki z dyni
płesznik
przekąska
siemię lniane
słonecznik
śniadanie

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00