Sposób przygotowania
- Oderwij liście jarmużu od twardych łodyg i drobno pokrój.
- Nasiona opcjonalnie bardzo delikatnie upraż na suchej patelni (nadmierna obróbka utlenia kwasy tłuszczowe), po czym zmiksuj w malakserze.
- Bakłażana pokrój w kostkę, posól i odstaw na sicie na 30 minut. Odciśnij z nadmiaru wody i usmaż na łyżce kokosowego oleju.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na łyżce oleju kokosowego.
- Do naczynia malaksera wsyp nasiona i zmiksuj. Następnie dodaj jarmuż i znowu zmiksuj. Dodaj bakłażana i jajko i zmiksuj. Dopraw farsz solą i pieprzem.
- Podłużną foremkę o wymiarach 8 cm x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i napełnij farszem. Wstaw pasztet do nagrzanego na 180° i piecz przez 45 minut. Upieczony pasztet ostudź i pokrój na 10 kawałków.