Sposób przygotowania
- Zalej kurczaka 1 l wrzątkiem. Dodaj włoszczyznę i ugotuj mięso do miękkości. Wyjmij ugotowane mięso i włóż wątróbkę do rosołu. Gotuj przez 3 minuty.
- Wyjmij obgotowaną wątróbkę. Obierz mięso z kości i umieść w malakserze wraz z przyprawami i wątróbką.
- Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij na maśle i dodaj do mięsa. Wlej śmietanę. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem i zmiksuj jeszcze raz.
- Formę do pieczenia o rozmiarach 7 cm x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia tak aby arkusz wystawał poza formę. Będzie łatwo wyjąć pasztet po upieczeniu.
- Wlej masę, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego na 160ºC piekarnika. Piecz przez 60 minut. Wyjmij z piekarnika i dobrze ostudź. Włóż na noc do lodówki. Pokrój na drugi dzień.