fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Pasztet

1h+30 min.

Składniki

  • 400 g kurczaka
  • 200 g wątróbki z indyka
  • 2 szt. jajka
  • 1 łyżka(-i) cebuli
  • 1 łyżka(-i) masła
  • 1 liść(-ie) laurowy
  • 100 ml śmietanki
  • 2 szt. ziarna ziela angielskiego
  • 2 szt. goździki
  • 1 szczypta(-y) szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta(-y) sól i pieprz do smaku
  • 1 szczypta(-y) mała trufla, opcjonalnie

Wartość odżywcza

1g węglowodany netto (2,6%)
14g tłuszcz (35,9%)
24g białko (61,5%)
0g błonnik
222 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Zalej kurczaka 1 l wrzątkiem. Dodaj włoszczyznę i ugotuj mięso do miękkości. Wyjmij ugotowane mięso i włóż wątróbkę do rosołu. Gotuj przez 3 minuty.
  2. Wyjmij obgotowaną wątróbkę. Obierz mięso z kości i umieść w malakserze wraz z przyprawami i wątróbką.
  3. Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij na maśle i dodaj do mięsa. Wlej śmietanę. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem i zmiksuj jeszcze raz.
  4. Formę do pieczenia o rozmiarach 7 cm x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia tak aby arkusz wystawał poza formę. Będzie łatwo wyjąć pasztet po upieczeniu.
  5. Wlej masę, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego na 160ºC piekarnika. Piecz przez 60 minut. Wyjmij z piekarnika i dobrze ostudź. Włóż na noc do lodówki. Pokrój na drugi dzień.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
BOŻE NARODZENIE
dziecko
na kanapkę
pasztet
przekąska
święta
wątroba
WIELKANOC
żelazo

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00