fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Pesto z bazylii

--

Składniki

  • 2 pęczka (-i) bazylii
  • 3 łyżka(-i) migdały
  • 1 łyżka(-i) soku z cytryny
  • 2 łyżka(-i) startego parmezanu
  • 3 ząbek(-i) czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 0,25 łyżeczka(-i) soli kłodawskiej

Wartość odżywcza

0g węglowodany netto (0%)
14g tłuszcz (73,7%)
5g białko (26,3%)
3g błonnik
153 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Oderwij liście bazylii od łodygi i grubo pokrój. Włóż do naczynia miksera.
  2. Dodaj czosnek, migdały i oliwę. Zmiksuj na gruboziarniste pesto.
  3. Dodaj sok z cytryny, parmezan, dopraw solą i wymieszaj pesto. Jeśli pesto jest za gęste rozcieńcz wodą lub dodatkową oliwą.

TIPS!

Jeżeli nie tolerujesz produktów mlecznych, do pesto nie dodawaj parmezanu, zamiennie możesz użyć suszonych płatków drożdżowych nieaktywnych.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
bazyliia
bazyllii
dressing
na kanapkę
orzechy
parmezan
pesto
pesto z bazylii
sos

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00