fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Pesto z suszonych pomidorów z orzeszkami pinii

10 min.

Składniki

  • 1 szklanka(-i) oliwki zielone lub czarne
  • 10 szt. pomidory suszone na słońcu
  • 10 g czosnek
  • 10 łyżka(-i) oliwy z oliwek
  • 3 łyżka(-i) orzeszki pinii
  • 2 łyżka(-i) sok z cytryny
  • 1 szczypta(-y) soli kłodawskiej
  • 1 szczypta(-y) pieprzu
  • 2 łyżka(-i) ser parmezan (opcjonalnie)

Wartość odżywcza

5g węglowodany netto (38,5%)
7g tłuszcz (53,8%)
1g białko (7,7%)
2g błonnik
95 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Oliwki odcedź z zalewy i przełóż do kielicha blendera, dodaj suszone pomidory, czosnek, orzeszki pinii (lub inne), sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Jeżeli tolerujesz produkty mleczne, dodaj również parmezan.
  2. Wszystkie składniki miksuj powoli za pomocą blendera, dolewając oliwę z oliwek, aż do uzyskania właściwej konsystencji pesto, którą lubisz. Dopraw sola i pieprzem do smaku, jeżeli pesto wyjdzie zbyt gęste możesz dodać odrobinę wody.
  3. Gotowe pesto przełóż do słoiczka (2x 250 ml) i przechowuj do 14 dni w lodówce.

TIPS!

Pesto świetnie nadaje się do sałatek, jako dressing do warzyw, zastępuje majonez10 do jajek czy sos do gotowanej ryby na parze.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
dodatek
dressing
orzechy
pasta
pesto
pomidory
sos

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00