Sposób przygotowania
- Na samym początku przygotuj marynatę do ryby, w tym celu wymieszaj świeżo zmielony pieprz, posiekaną bazylię, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy oraz sok z cytryny.
- Gotową marynatą natrzyj umyte filety ryby i odstaw na 1-2 godziny do lodówki. Seler, cebulę, czosnek obierz i pokrój na kawałki, brokuł podziel na różyczki. Wszystkie warzywa przełóż do rondelka i ugotuj na parze przez 10 minut do miękkości lub w lekko osolonej wodzie ok. 15 – 20 minut.
- Marynowaną rybę przełóż do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu) i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 25 minut. Ugotowane warzywa odcedź i dopraw bazylią, pieprzem, solą.
- Do warzyw dodaj masło klarowane lub olej kokosowy, a następnie zmiksuj na gładką masę a’la puree. Puree przełóż na talerz, dodaj filet ryby i kapustę kiszoną, całość skrop sokiem z cytryny i polej oliwą.
TIPS!
Dla zachowania jeszcze większej wartości odżywczej możesz całe danie przygotować w parowarze. Unikaj natomiast stosowania foli aluminiowych i worków do pieczenia, pod wpływem wysokiej temperatury, uwalniają one szkodliwe substancje, szkodliwe dla zdrowia.