fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Pieczony łosoś z sosem na ostro i brokułami

1h i 30 min.

Składniki

  • 600 g fileta z łososia
  • 1 łyżeczka(-i) suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczka(-i) suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczka(-i) granulowanego czosnku
  • 1 szt. duży brokuł
  • 2 łyżka(-i) masła klarowanego
  • g sól i pieprz do smaku
  • 2 szt. ząbki czosnku
  • 2 łyżka(-i) białego wina
  • 100 ml bulionu warzywny
  • 1 puszka(-i) kokosowego mleka
  • 2,5 łyżka(-i) francuskiej musztardy
  • 1 łyżeczka(-i) zgniecionych nasion gorczycy
  • 1 łyżka(-i) soku z cytryny
  • 1 łyżeczka(-i) świeżego tymianku
  • 1 szczypta(-y) sól i pieprz do smaku

Wartość odżywcza

6g węglowodany netto (7,2%)
42g tłuszcz (50,6%)
35g białko (42,2%)
4g błonnik
560 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Natrzyj łososia przyprawami, solą i ziołami. Marynuj przez godzinę, po czym zarumień na maśle.
  2. Na tej samej patelni zeszklij czosnek, przeciśnięty przez praskę. Wlej wino i bulion warzywny. Gotuj sos przez 2 minuty.
  3. Wlej kokosowe mleko, sok z cytryny. Dodaj musztardę, gorczycę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 3 minuty.
  4. Na koniec dodaj do sosu tymianek.
  5. Brokuły podziel na różyczki i blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź i opłucz zimną wodą.
  6. Polej łososia sosem i podawaj z brokułami.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
brokuł
na ciepło
obiad
ryba
WIELKANOC

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00