Sposób przygotowania
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, następnie dodaj rozpuszczony olej kokosowy lub masło klarowane, jajka. Całość dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
- Gotowe ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 10 mm. Za pomocą foremek do pierniczków lub szklanki, wykrój pierniczki. Czynność powtarzaj aż do wykorzystania całego ciasta.
- Gotowe ciasteczka przełóż na blachę do pieczenia, wyłożona papierem do pieczenia i wypiekaj 10-15 minut w temperaturze 150 stopni. Gotowe pierniczki możesz ozdobić polewa z gorzkiej czekolady i oleju kokosowego lub stewią.
TIPS
Przepis możesz wykorzystać również do domowych ciasteczek nisko-węglowodanowych przygotowywanych w ciągu roku. Mąkę migdałową i kokosową możesz przygotować samodzielnie poprzez zmielenie migdałów i wiórków kokosowych w młynku do kawy. Bedze to bardziej oszczędne a dodatkowo zapobiegniesz utlenianiu kwasów tłuszczowych zawartych w orzechach.