Sposób przygotowania
- W misce zmiksuj miękkie masło z erytrytolem, syropem z błonnika, solą i żółtkami. W drugiej misce ubij białka na sztywno. Wymieszaj dokładnie mąkę kokosową, błonnik, proszek do pieczenia, korzenną przyprawę i dodaj do masy żółtkowej. Zmiksuj.
- Wymieszaj masę z pianą i przełóż do foremki o rozmiarach 10 cm x 20 cm i napełnić ciastem prawie po brzegi.
- Piecz piernik w nagrzanym na 175ºC piekarniku ( podgrzewanie góra – dół ) przez 25 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego przestudzenia.
- W rondelku rozpuść masło, syrop, erytrytol i śmietankę. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Karmel zacznie gęstnieć. Przestudź lekko sos, po czym posmaruj nim piernik. Posyp kokosowymi wiórkami.
TIPS
Syrop z błonnika, bez cukru jest świetnym dodatkiem do słodkich przepisów, znajdziesz go tutaj. Dodatek babki płesznik, pomaga w obniżeniu zawartości węglowodanów, znajdziesz ją tutaj.