fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Piernik

45 min.

Składniki

  • 1 łyżka(-i) erytrytolu
  • 150 g mąki kokosowej
  • 4 szt. jajak
  • 90 g masła klarowanego
  • 100 g erytrytolu lub stewi
  • 1 łyżeczka(-i) mielonej babki płesznik
  • 2 łyżeczka(-i) przypraw korzennych
  • 1 szczypta(-y) soli
  • 3 łyżka(-i) syropu z błonnika
  • Sos karmelowy
  • 30 g masła
  • 50 ml śmietany 36% lub kokosowej
  • 50 ml syropu z błonnika

Wartość odżywcza

-10g węglowodany netto (-90,9%)
16g tłuszcz (145,5%)
5g białko (45,5%)
13g błonnik
195 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. W misce zmiksuj miękkie masło z erytrytolem, syropem z błonnika, solą i żółtkami. W drugiej misce ubij białka na sztywno. Wymieszaj dokładnie mąkę kokosową, błonnik, proszek do pieczenia, korzenną przyprawę  i dodaj do masy żółtkowej. Zmiksuj.
  2. Wymieszaj masę z pianą i przełóż do foremki o rozmiarach 10 cm x 20 cm i napełnić ciastem prawie po brzegi.
  3. Piecz piernik w nagrzanym na 175ºC piekarniku ( podgrzewanie góra – dół ) przez 25 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego przestudzenia.
  4. W rondelku rozpuść masło, syrop, erytrytol i śmietankę. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Karmel zacznie gęstnieć. Przestudź lekko sos, po czym posmaruj nim piernik. Posyp kokosowymi wiórkami.

TIPS

Syrop z błonnika, bez cukru jest świetnym dodatkiem do słodkich przepisów, znajdziesz go tutaj. Dodatek babki płesznik, pomaga w obniżeniu zawartości węglowodanów, znajdziesz ją tutaj.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
BOŻE NARODZENIE
coś słodkiego
deser
dziecko
impreza
na słodko
piernik
przekąska
święta
URODZINY

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00