fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Risotto z dynią, jarmużem i ciecierzycą

45 min.

Składniki

  • 250 g wywar z kości
  • 300 g dynia hokkaido
  • 3 łyżka(-i) ryż brązowy długoziarnisty
  • 2 garść(-ie) jarmuż
  • 4 g olej kokosowy
  • 0,5 łyżeczka(-i) curry
  • 1 łyżeczka(-i) sól, pieprz
  • 1,5 g lubczyk suszony
  • 2 g kumin
  • 1 łyżeczka(-i) papryka czerwona, słodka, suszona
  • 1 łyżka(-i) oliwa z oliwek

Wartość odżywcza

37g węglowodany netto (50%)
25g tłuszcz (33,8%)
12g białko (16,2%)
13g błonnik
458 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. W piekarniku wypiekaj przez 40 minut dynię bez pestek.
  2. Bulion podgrzej i pozostaw na małym gazie, by cały czas był gorący.
  3. Do rondelka przelej szklankę bulionu i dodaj ryż, wymieszaj i odczekaj, aż ryż napęcznieje, mieszając od czasu do czasu. Stopniowo chochelką wlewaj resztę bulion, dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie w całości wchłonięta przez ryż.
  4. Kiedy ryż zacznie stawać się miękki, dodaj pieczona dynie, ciecierzycę z kartonika posiekany jarmuż lub szpinak, olej kokosowy wymieszaj i dopraw do smaku. Całość nadal podlewaj bulionem do momentu, aż ryż będzie gotowy a warzywa odpowiednio miękkie. Podawaj z oliwą z oliwek.

TIPS

Polecam najbardziej dynię Hokkaido bo nie trzeba jej obierać, po upieczeniu w całości nadaje się do spożycia, a dodatkowo ma najmniejsza zawartość węglowodanów w porównaniu do innych dyń.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
bez mięsa
ciecierzyca
curry
dynia
JARMUŻ
kumin
lubczyk
olej kokosowy
oliwa z oliwek
papryka
Risotto
Risotto z dyni
ryż
stabilizacja
wegańskie
Wegetariański

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00