Sposób przygotowania
- W piekarniku wypiekaj przez 40 minut dynię bez pestek.
- Bulion podgrzej i pozostaw na małym gazie, by cały czas był gorący.
- Do rondelka przelej szklankę bulionu i dodaj ryż, wymieszaj i odczekaj, aż ryż napęcznieje, mieszając od czasu do czasu. Stopniowo chochelką wlewaj resztę bulion, dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie w całości wchłonięta przez ryż.
- Kiedy ryż zacznie stawać się miękki, dodaj pieczona dynie, ciecierzycę z kartonika posiekany jarmuż lub szpinak, olej kokosowy wymieszaj i dopraw do smaku. Całość nadal podlewaj bulionem do momentu, aż ryż będzie gotowy a warzywa odpowiednio miękkie. Podawaj z oliwą z oliwek.
TIPS
Polecam najbardziej dynię Hokkaido bo nie trzeba jej obierać, po upieczeniu w całości nadaje się do spożycia, a dodatkowo ma najmniejsza zawartość węglowodanów w porównaniu do innych dyń.