Sposób przygotowania
- Do zimnej wody wrzuć tuszkę mięsa. Gotuj około 2 godzin na średnim ogniu, aż pojawią się szumowiny, zbierz je dokładnie i wyrzuć.
- Warzywa dokładnie umyj i obierz.
- Obraną marchew, pietruszkę, seler, por, grzyby mun, plasterki obranego imbiru, olej kokosowy, sól i pieprz dodaj do gotującego się rosołu. Cebule przypal na patelni i dodaj do rosołu.
- Rosół gotuj na małym ogniu przez kilka godzin (rosół powinien „pyrkać”, a nie się gotować)
- Pod koniec gotowania dodaj porwane lub pokrojone liście jarmużu i glony wakame. „Pyrkamy” jeszcze przez ok. 10 minut lub aż zmięknie.
- Rosół z warzywami, jarmużem posypujemy świeżą kolendrą lub pietruszką i podajemy w kubeczku.
TIPS!
Rosół wraz z mięsem świetnie nadaję się również na danie obiadowe.