fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Rosół imbirowy

12h

Składniki

  • 1,5 kg tuszki z kurczaka
  • 2 szt. marchwi
  • 1 szt. pietruszki
  • 150 g selera
  • 1 szt. pora
  • 10 g imbiru
  • 1 łyżeczka(-i) wakame
  • 1 łyżeczka(-i) grzybów mun
  • 2 łyżka(-i) oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka(-i) soli
  • 0,5 łyżeczka(-i) pieprzu
  • 1 szt. cebuli
  • 200 g jarmużu
  • 0,5 pęczka (-i) kolendry

Wartość odżywcza

5g węglowodany netto (26,3%)
10g tłuszcz (52,6%)
4g białko (21,1%)
5g błonnik
150 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Do zimnej wody wrzuć tuszkę mięsa. Gotuj około 2 godzin na średnim ogniu, aż pojawią się szumowiny, zbierz je dokładnie i wyrzuć.
  2. Warzywa dokładnie umyj i obierz.
  3. Obraną marchew, pietruszkę, seler, por, grzyby mun, plasterki obranego imbiru, olej kokosowy, sól i pieprz dodaj do gotującego się rosołu. Cebule przypal na patelni i dodaj do rosołu.
  4. Rosół gotuj na małym ogniu przez kilka godzin (rosół powinien „pyrkać”, a nie się gotować)
  5. Pod koniec gotowania dodaj porwane lub pokrojone liście jarmużu i glony wakame. „Pyrkamy” jeszcze przez ok. 10 minut lub aż zmięknie.
  6. Rosół z warzywami, jarmużem posypujemy świeżą kolendrą lub pietruszką i podajemy w kubeczku.

TIPS!

Rosół wraz z mięsem świetnie nadaję się również na danie obiadowe.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
bulion
do pracy
dziecko
grzyby
JARMUŻ
KURCZAK
lekkostrawna
marchew
na ciepło
pietruszka
por
przekąska
przeziębienie
rosół
seler
ZUPA

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00