fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Ryba w galarecie

1h+30 min.

Składniki

  • 360 g karpia lub inna ryba ok. 3 filety
  • 1 szt. cebula
  • 1/2 szt. por
  • 1 szt. pietruszki
  • 1 szt. merchewki
  • 1 plaster (-y) selera korzennego
  • 3 szt. liść laurowy
  • 3 szt. ziele angielskie
  • 1/2 łyżeczka(-i) soli
  • 1 szczypta(-y) pieprzu
  • 3 łyżeczka(-i) żelatyny

Wartość odżywcza

5g węglowodany netto (12,8%)
6g tłuszcz (15,4%)
28g białko (71,8%)
10g błonnik
220 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1.  Rybę umyj i podzieli na części, włoszczyznę obierz, pokrój i przełóż do garnka i zalej 1-1,5 litra zimnej wody i zagotuj. Następnie dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Dopraw solą do smaku i mieszanką naturalnych przypraw do ryb.
  2. Do gorącego wywaru warzywnego przełóż kawałki ryby, gotuj na średnim ogniu 20 minut. Wyłącz i pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj foremki, do każdej z nich włóż po plasterku ugotowanej marchewki, dodaj kawałki ugotowanej ryby.
  3.  Wywar warzywno-rybny przecedź przez sitko i zmierz jego ilość, dodaj żelatyny (zamiennie warto użyć agaru) Użyj 2 płaskie łyżeczki na 1 szklankę (250 ml) gotowego wywaru. Jeśli wywar przygotowywaliśmy z karpia, należy użyć mniej żelatyny, tj. 1 płaską łyżeczkę na 1 szklankę wywaru, bowiem ryba ta zawiera sama w sobie dużo „substancji żelujące – kolagenj” Wywarem dopełnij foremki z rybą do połowy ich wysokości. I wstaw do lodówki i zaczekać aż galaretka stężeje (15-30 minut). Następnie dopełnij foremki wywarem i ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

TIPS

Agar Agra jest glonem, który wykazuje właściwości żelujące a dodatkowo jest bardzo dobrym źródłem jodu dzięki czemu ma właściwości oczyszczające, zawiera również cenne kwasy omega 3. Możemy go wykorzystywać do zelowania zarówno dań wytrawnych jak i na słodko. Agar kupisz tutaj.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
BOŻE NARODZENIE
do pracy
dziecko
galareta
II śniadanie
karp
na zimno
przekąska
ryba
ryba w galarecie
śniadanie
święta
SYLWESTER

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00