Sposób przygotowania
- Rybę umyj i podzieli na części, włoszczyznę obierz, pokrój i przełóż do garnka i zalej 1-1,5 litra zimnej wody i zagotuj. Następnie dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Dopraw solą do smaku i mieszanką naturalnych przypraw do ryb.
- Do gorącego wywaru warzywnego przełóż kawałki ryby, gotuj na średnim ogniu 20 minut. Wyłącz i pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj foremki, do każdej z nich włóż po plasterku ugotowanej marchewki, dodaj kawałki ugotowanej ryby.
- Wywar warzywno-rybny przecedź przez sitko i zmierz jego ilość, dodaj żelatyny (zamiennie warto użyć agaru) Użyj 2 płaskie łyżeczki na 1 szklankę (250 ml) gotowego wywaru. Jeśli wywar przygotowywaliśmy z karpia, należy użyć mniej żelatyny, tj. 1 płaską łyżeczkę na 1 szklankę wywaru, bowiem ryba ta zawiera sama w sobie dużo „substancji żelujące – kolagenj” Wywarem dopełnij foremki z rybą do połowy ich wysokości. I wstaw do lodówki i zaczekać aż galaretka stężeje (15-30 minut). Następnie dopełnij foremki wywarem i ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
TIPS
Agar Agra jest glonem, który wykazuje właściwości żelujące a dodatkowo jest bardzo dobrym źródłem jodu dzięki czemu ma właściwości oczyszczające, zawiera również cenne kwasy omega 3. Możemy go wykorzystywać do zelowania zarówno dań wytrawnych jak i na słodko. Agar kupisz tutaj.