fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Ryba w sosie maślanym z soczewicą, suszonymi pomidorami i porem

45 min.

Składniki

  • 1 szklanka(-i) soczewicy czerwonej
  • 0,5 szklanka(-i) soku z kapusty kiszonej
  • 4 szt. suszone pomidory
  • 0,5 pęczka (-i) szczypiorku
  • 2 łyżka(-i) masło klarowane
  • 2 łyżka(-i) oleju kokosowego
  • 1 szt. cebuli
  • 0,5 szt. por
  • 4 ząbek(-i) czosnku
  • 1 szczypta(-y) pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczka(-i) kurkumy
  • 1 szczypta(-y) pieprzu
  • 2-3 liść(-ie) liście laurowe
  • 2-3 szt. ziele angielskie
  • 1-3 łodyga (-i) tymianku

Wartość odżywcza

48g węglowodany netto (39,3%)
32g tłuszcz (26,2%)
42g białko (34,4%)
17g błonnik
660 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Wlej do garnka olej kokosowy dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę, rozgnieciony czosnek, kilka gałązek tymianku i liście laurowe. Podduś 2-3 minuty i dodaj soczewicę, całość zalej 1 szklanką wody i gotujemy na małym ogniu aż do miękkości, jeżeli będzie potrzeba dodaj więcej wody.
  2. Por posiekaj w drobną kostkę i zetrzyj skórkę z limonki. Filety z ryby pokrój na mniejsze kawałki i dopraw mielonym pieprzem. Dymkę pokrój na cząstki, czosnek rozgnieć.
  3. Na patelni rozpuść masło klarowane. Dodaj czosnek i cebulę, podduś i dodaj kilka gałązek tymianku, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej sokiem z kiszonej kapusty i zredukuj sos i dodaj kawałki ryby, przykryj pokrywką i duś przez 15-20 minut. Z soczewicy wyciągnij gałązki tymianku, liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Dodaj posiekany por, suszone pomidory i skórkę z limonki, dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem i posiekany szczypiorek.
  5. Przełóż porcję soczewicy z warzywami na talerz i dodaj porcję ryby i skrop oliwą z oliwek.

TIPS!

Wybieraj ryby i owoce morza dziko żyjące, oznaczone oznaczone stosowanym certyfikatem MSC.

 

 

 

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
cebula
czosnek
kurkuma
pomidory
por
ryba
soczewica
szczypior

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00