Sposób przygotowania
- Wlej do garnka olej kokosowy dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę, rozgnieciony czosnek, kilka gałązek tymianku i liście laurowe. Podduś 2-3 minuty i dodaj soczewicę, całość zalej 1 szklanką wody i gotujemy na małym ogniu aż do miękkości, jeżeli będzie potrzeba dodaj więcej wody.
- Por posiekaj w drobną kostkę i zetrzyj skórkę z limonki. Filety z ryby pokrój na mniejsze kawałki i dopraw mielonym pieprzem. Dymkę pokrój na cząstki, czosnek rozgnieć.
- Na patelni rozpuść masło klarowane. Dodaj czosnek i cebulę, podduś i dodaj kilka gałązek tymianku, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej sokiem z kiszonej kapusty i zredukuj sos i dodaj kawałki ryby, przykryj pokrywką i duś przez 15-20 minut. Z soczewicy wyciągnij gałązki tymianku, liście laurowe i ziele angielskie.
- Dodaj posiekany por, suszone pomidory i skórkę z limonki, dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem i posiekany szczypiorek.
- Przełóż porcję soczewicy z warzywami na talerz i dodaj porcję ryby i skrop oliwą z oliwek.
TIPS!
Wybieraj ryby i owoce morza dziko żyjące, oznaczone oznaczone stosowanym certyfikatem MSC.