fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Sałatka z grillowaną marchewką

25

Składniki

  • 4 szt. młode marchewki
  • 2 łyżka(-i) oliwy z oliwek
  • 1 łyżka(-i) miód lub syrop z błonnika
  • 0,25 łyżeczka(-i) sól kłodawska
  • 1 szczypta(-y) papryczki chili lub w proszku
  • 1 szczypta(-y) kurkumy
  • 3 garść(-ie) szpinaku
  • 10 szt. orzechy włoskie, namoczone
  • 30 g sera fety lub koziego lub tofu
  • 1 szt. cebuli dymki
  • 1 łyżka(-i) soku z cytryny
  • 1 łyżka(-i) szczypiorku

Wartość odżywcza

23g węglowodany netto (40,4%)
14g tłuszcz (24,6%)
20g białko (35,1%)
7g błonnik
240 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Marchewki obieramy, jeśli są większe, przekrawamy wzdłuż na pół. Mieszamy ze sobą łyżkę oliwy, miód lub syrop z błonnika, sól, kurkumę i chili. Tak przygotowaną marynatą smarujemy marchewki.
  2. Marchewki grillujemy ok. 15 minut, obracając od czasu do czasu, aby równomiernie się zarumieniły.
  3. Szpinak mieszamy z pozostałą oliwą, sokiem z cytryny i drobno posiekaną dymką i wykładamy na półmisek. Na szpinaku układamy pokruszoną fetę lub ser kozi lub tofu, orzechy, najlepiej wcześniej namoczone i grillowaną marchewkę. Tak przygotowaną sałatkę możemy udekorować kilkoma ziarnami czerwonego pieprzu i szczypiorkiem.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
grill
marchew
orzechy
Sałatka

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00