fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Sałatka z jarmużu, rzodkiewki, ogórka i jajek z sosem winegret i nasionami

15 min.

Składniki

  • 4 szt. jajka
  • 100 g ogórka
  • 8 szt. rzodkiewek
  • 8 łyżka(-i) orzechów piniowych
  • 1 łyżka(-i) pestek dyni
  • 1 łyżka(-i) nasion słonecznika
  • 50 g jarmużu
  • 50 g zielonego groszku, mrożonego
  • 1 szczypta(-y) sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżka(-i) oliwy
  • 1 łyżka(-i) winnego octu
  • 1 łyżka(-i) soku z cytryny
  • 1 łyżka(-i) syropu z błonnika
  • 1 szt. ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 szczypta(-y) sól i pieprz do smaku

Wartość odżywcza

-1g węglowodany netto (-3,4%)
20g tłuszcz (69%)
10g białko (34,5%)
6g błonnik
248 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj jajka na półtwardo, zanurz w zimnej wodzie, po czym usuń skorupki.
  2. Na półmisku ułóż miękkie liście jarmużu.
  3. Blanszuj groszek przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź i ułóż na jarmużu.
  4. Pokrój ogórek i rzodkiewki w plasterki, dodaj do sałatki
  5. Nasiona upraż na suchej patelni. Na sałatce ułóż jajka. Posyp nasionami.
  6. Dopraw jajka solą i pieprz
  7. Wszystkie składniki na winegret wymieszaj w małym słoiku, zamknij i wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
do pracy
do szkoły
II śniadanie
JARMUŻ
Sałatka
śniadanie
WIELKANOC

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00