fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Sałatka z komosa ryżowa, awokado, jajkiem i kiełkami

12 h + 30 min.

Składniki

  • 50 g komosy ryżowej lub innej kaszy
  • 30 g jarmużu
  • 50 g baby leaves
  • 0,5 szt. awokado
  • 0,5 garść(-ie) ogórka
  • 1 szt. małej marchewki
  • 1 szt. jajka
  • 1 łyżka(-i) oliwy z oliwek
  • 1 łyżka(-i) octu jabłkowego
  • 2 garść(-ie) kiełków
  • 1 łyżeczka(-i) octu balsamicznego
  • 1 łyżka(-i) soku z cytryny

Wartość odżywcza

30g węglowodany netto (40%)
28g tłuszcz (37,3%)
17g białko (22,7%)
11g błonnik
470 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1.  Komosę ryżową namocz dzień szybciej, a następnego dnia przepłucz i gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odstaw do ostudzenia. Jajko ugotuj na miękko.
  2. Warzywa umyj, liście sałat porwij i przełóż do miseczki, marchewkę obierz i pokrój w talarki, ogórka w kostkę i dodaj do sałaty.
  3. Połówkę awokado obierz i pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Dodaj porcję kaszy, a na górę dodaj jajko. Oprósz solą i pieprzem i skrop oliwą z oliwek, octem jabłkowym i octem balsamicznym.

TIPS!

Ziarna komosy ryżowej są bogate w tłuszcze nienasycone, głównie w kwas linolenowy, oleinowy i linolowy. Ich spożycie przyczynia się do regulowania poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
awokado
cytryna
do pracy
dziecko
II śniadanie
jajko
JARMUŻ
kasza
kiełki
komosa ryżowa
marchew
ogórek
śniadanie

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00