Sposób przygotowania
- Komosę ryżową namocz dzień szybciej, a następnego dnia przepłucz i gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odstaw do ostudzenia. Jajko ugotuj na miękko.
- Warzywa umyj, liście sałat porwij i przełóż do miseczki, marchewkę obierz i pokrój w talarki, ogórka w kostkę i dodaj do sałaty.
- Połówkę awokado obierz i pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Dodaj porcję kaszy, a na górę dodaj jajko. Oprósz solą i pieprzem i skrop oliwą z oliwek, octem jabłkowym i octem balsamicznym.
TIPS!
Ziarna komosy ryżowej są bogate w tłuszcze nienasycone, głównie w kwas linolenowy, oleinowy i linolowy. Ich spożycie przyczynia się do regulowania poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.