Sposób przygotowania
- Soczewicę namocz dzień szybciej, następnego dnia przepłucz i zalej dwiema szklankami wrzątku i gotuj do miękkości około 25-30 minut, następnie ostudź.
- Możesz użyć również gotowej soczewicy z kartonika, pamiętaj o jej wcześniejszym przepłukaniu. Ugotuj jajko na miękko lub w koszulce.
- Warzywa umyj, jarmuż porwij na małe kawałki i razem z rukolą przełóż do miseczki. Paprykę czerwoną i zielona pokrój paski lub kostkę i dodaj do warzyw.
- Dodaj jajko na miękko, kruszone orzechy włoskie lub ziemne, opcjonalnie możesz dodać kawałki pieczonego bakłażana lub inne warzywa, skrop oliwa z oliwek, octem jabłkowym, dopraw sola i pieprzem i udekoruj kiełkami.
TIPS!
Soczewica jest skarbnicą potasu, który wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego. Ponadto soczewica zawiera w sporej ilości błonnik, który sprzyja redukcji wagi i poprawia sytość.