fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Sałatka z soczewicą, jajkiem, papryką, rukolą i kiełkami

12 h + 30 min.

Składniki

  • 50 g soczewicy
  • 30 g jarmużu
  • 50 g rukoli
  • 4 szt. orzecha włoskiego
  • 1 szt. jajka
  • 2 łyżka(-i) oliwy z oliwek
  • 1 łyżka(-i) octu jabłkowego
  • 2 garść(-ie) kiełków

Wartość odżywcza

17g węglowodany netto (23%)
36g tłuszcz (48,6%)
21g białko (28,4%)
12g błonnik
490 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Soczewicę namocz dzień szybciej, następnego dnia przepłucz i zalej dwiema szklankami wrzątku i gotuj do miękkości około 25-30 minut, następnie ostudź.
  2. Możesz użyć również gotowej soczewicy z kartonika, pamiętaj o jej wcześniejszym przepłukaniu. Ugotuj jajko na miękko lub w koszulce.
  3. Warzywa umyj, jarmuż porwij na małe kawałki i razem z rukolą przełóż do miseczki. Paprykę czerwoną i zielona pokrój paski lub kostkę i dodaj do warzyw.
  4. Dodaj jajko na miękko, kruszone orzechy włoskie lub ziemne, opcjonalnie możesz dodać kawałki pieczonego bakłażana lub inne warzywa, skrop oliwa z oliwek, octem jabłkowym, dopraw sola i pieprzem i udekoruj kiełkami.

TIPS!

Soczewica jest skarbnicą potasu, który wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego. Ponadto soczewica zawiera w sporej ilości błonnik, który sprzyja redukcji wagi i poprawia sytość.

 

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
do pracy
dziecko
II śniadanie
jajko
JARMUŻ
kiełki
orzechy
rukola
śniadanie
soczewica

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00