Sposób przygotowania
- Orzechy namocz dzień wcześniej lub minimum 6 godzin. Osusz i zmiel.
- Nastaw piekarnik na 175° Roztop masło na patelni i lekko zrumień. Wlej masło do naczynia ze zmielonymi migdałami, dodaj erytrytol i wymieszaj. Dno foremki o średnicy 23 cm przykryj papierem do pieczenia. Wyłóż na dno ciasto i rozprowadź równomiernie dociskając. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 7 – 10 minut. Wyjmij i ostudź spód. Piekarnik podkręć do 1800°C.
- Do miski włóż serek, wlej śmietankę, dodaj erytrytol, wanilię i otartą skórkę z cytryny, wymieszaj. Następnie wbij całe jajka i żółtka i wymieszaj trzepaczką balonową.
- Wylej masę serową na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 150°C i piecz sernik jeszcze przez 10 minut. Wyjmij upieczony sernik i odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Włóż do lodówki na 2 godzin. Udekoruj sernik borówkami i pokrój na 12 kawałków.
TIPS:
Dla lepszej przyswajalności wartości odżywczej namocz wszystkie nasiona i orzechy dzień wcześniej minimum 6 h,a następnie osusz ręcznikiem i pozostaw do wyschnięcia.