Sposób przygotowania
- Dzień szybciej namocz soczewice na minimum 12 godzin. Cebule obierz i pokrój w kostkę lub piórka i podduś na oleju w żeliwnym ganku, lub rondelku.
- Dolej pomidory z kartonika, wodę, dosyp soczewicę, podzielony na różyczki kalafior. Dopraw solą, curry, kuminem, pieprzem, kurkumą i papryką.
- Następnie gotuj 15-20 minut. Po 5 minutach gotowania dodaj obrane i pokrojony w kostkę seler.
- Przed samym podaniem dolej mleko kokosowe i dodaj siekana pietruszkę, kiełki lub kolendrę, w razie potrzeby dopraw do smaku.
TIPS!
Soczewica jest pomocna również w leczeniu anemii, zarówno tej będącej konsekwencją niedoboru żelaza, jak i kwasu foliowego i witaminy B12, czyli anemii megaloblastycznej. Soczewica zawiera bowiem w sporych ilościach żelazo i kwas foliowy, które sprzyjają tworzeniu się czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny.