Sposób przygotowania
- Żółtka, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz ubij na parze. (w tym celu należy włożyć garnek ze składnikami do drugiego, większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała mniejszego. Utrzeć jajka mikserem na jasną, puszystą masę).
- Teraz musisz uważać, aby woda w garnku tylko „lekko bulgotała”. (należy ustawić moc palnika na niską, aby po dodaniu masła sos się nie zwarzył. Możesz również ściągnąć sos z pieca i już nie gotując, dodaj masło. Jeśli jednak będziemy ubijać na małej mocy palnika, sos powinien wyjść idealny).
- Dalej miksując, dodawaj najpierw po łyżeczce, a później po łyżce roztopionego masła. Im wolniej dodasz masło, tym lepsza konsystencja sosu.
- Sos powinien wyjść dość gęsty i kremowy. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.sos należy serwować od razu. Nie powinno się go podgrzewać, bo może się zwarzyć.
TIPS
Sos możesz używać również jako dip do warzyw i spożywać jako przekąskę w ciągu dnia.