fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Sos holenderski

10 min.

Składniki

  • 4 szt. żółtek
  • 200 g masła klarowanego, ghee lub zwykłego jeżeli tolerujesz
  • 3 łyżka(-i) wody
  • 1 łyżka(-i) soku z cytryny
  • 1 szczypta(-y) soli kłodawskiej
  • 1 szczypta(-y) pieprzu

Wartość odżywcza

0g węglowodany netto (0%)
27g tłuszcz (93,1%)
2g białko (6,9%)
0g błonnik
256 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Żółtka, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz ubij na parze. (w tym celu należy włożyć garnek ze składnikami do drugiego, większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała mniejszego. Utrzeć jajka mikserem na jasną, puszystą masę).
  2. Teraz musisz uważać, aby woda w garnku tylko „lekko bulgotała”. (należy ustawić moc palnika na niską, aby po dodaniu masła sos się nie zwarzył. Możesz również ściągnąć sos z pieca i już nie gotując, dodaj masło. Jeśli jednak będziemy ubijać na małej mocy palnika, sos powinien wyjść idealny).
  3. Dalej miksując, dodawaj najpierw po łyżeczce, a później po łyżce roztopionego masła. Im wolniej dodasz masło, tym lepsza konsystencja sosu.
  4. Sos powinien wyjść dość gęsty i kremowy. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.sos należy serwować od razu. Nie powinno się go podgrzewać, bo może się zwarzyć.

TIPS

Sos możesz używać również jako dip do warzyw i spożywać jako przekąskę w ciągu dnia.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
dip
dressing
przekąska
sos
SOS HOLENDERSKI

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00