fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Stabilizująca owsianka z płatków gryczanych i orzechów

12h+15 min

Składniki

  • 3 łyżeczka(-i) płatki gryczane
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżka(-i) orzechy laskowe
  • 1 łyżka(-i) pestek dyni
  • 1 łyżeczka(-i) pasty tahini
  • 1/2 szt. małego jabłka
  • 1 szczypta(-y) cynamonu
  • 1 szczypta(-y) kardamonu
  • 1 szczypta(-y) goździków mielonych
  • 1 łyżka(-i) pestek granatu

Wartość odżywcza

22g węglowodany netto (29,3%)
34g tłuszcz (45,3%)
19g białko (25,3%)
23g błonnik
540 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Płatki gryczane namocz dzień szybciej razem z orzechami i nasionami. Następnego dnia przepłucz i odlej nadmiar wody, całość przełóż do rondelka.
  2. Dodaj pastę tahini, mleko roślinne i przyprawy: cynamon, kardamon, goździki i duś pod przykryciem 4-5 minut.
  3. Jabłko, nie obieraj, zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę i dodaj do owsianki. Opcjonalnie dodaj łyżeczkę pestek granatu, miodu lub rodzynek.

TIPS!

Płatki gryczane zawierają  enzym rozkładający kwas fitynowy, dzięki któremu zwiększa się  przyswajalność witamin i minerów. Aby go aktywować należny namoczyć płatki przed ich spożyciem. To samo tyczy się kaszy gryczanej.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
coś słodkiego
cynamon
deser
do pracy
dziecko
granat
gryczanka
II śniadanie
laskowe
musli
orzechy
orzechy laskowe
owsianka
pestki dyni
płatki
płatki gryczane
przekąska
śniadanie
tahini

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00