fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Sałatka sushi z rybą i sezamem

20 min.

Składniki

  • 160 g surowego lub wędzonego na zimno łososia lub pstraga
  • 1 szt. arkusz wodorostów nori
  • 200 g mix sałat
  • 200 g ogórka
  • 100 g marchewki
  • 1/4 pęczka (-i) szczypiorku
  • 1 szt. małej czerwonej cebuli
  • 2 łyżka(-i) nasion sezamu
  • 1 łyżka(-i) pasty tahini
  • 2 garść(-ie) kiełki fasoli mung
  • dressing
  • 4 łyżeczka(-i) sosu sojowego tamari
  • 2 łyżeczka(-i) sosu tabastco lub chilli
  • 2 łyżeczka(-i) octu ryżowego lub jabłkowego
  • 1 łyżeczka(-i) erytrytolu
  • 4 łyżeczka(-i) oliwy z oliwek

Wartość odżywcza

5g węglowodany netto (6,8%)
44g tłuszcz (59,5%)
25g białko (33,8%)
5g błonnik
487 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Rybę pokroić w plastry, sałatę drobno posiekać, ogórka, pokroić w pół plasterki, marchew, obrać i pokroić w pół plasterki, a arkusz wodorostów nori, drobno posiekać
  2. Na każdym talerzu na wierzchu wyłóż marchewkę, ogórek, szczypiorek i liście sałaty.
  3. Wymieszać wszystkie składniki dla dressingu do jednorodnej konsystencji.
  4. Na warzywach wyłożyć dwa rodzaje ryby. Sałatkę równomiernie polać dressingiem, posypać wodorostami nori,  nasionami sezamu i udekorować kiełkami.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
bez mięsa
glony
keto shusi
łosoś
nori
ogórek
pstrąg
ryba
Sałatka
sezam
sushi
wegetariańskie

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00