Sposób przygotowania
- Na oleju kokosowym lekko podduś posiekany drobno czosnek. Do czosnku dorzuć pokrojone w kostkę pomidory i duś je pod przykryciem 5-7 minut aż staną się miękkie.
- Jeśli pomidory miały w sobie mało soku podlej całość odrobiną wody, aby na patelni było trochę sosu. Następnie dodaj przyprawy: paprykę, kumin, opcjonalnie kurkumę i pieprz.
- Stwórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pomidory, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Patelnie przykryj pokrywką, aby białko jajek szybciej się ścięło, duś pod przykryciem ok. 4-5 minut.
- Po ścięciu się białka posyp danie posiekaną natką pietruszki i skrop oliwą z oliwek, podawaj najlepiej na patelni, na której była przygotowywana. Spożywaj z kiełkami i dodatkiem awokado.
TIPS!
To pyszna, łatwa do przygotowania i bardzo uniwersalna potrawa. Sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak też na szybki lunch czy kolację na ciepło. Poza sezonem na świeże pomidory możemy ją przygotować z przecieru czy passaty pomidorowej.