fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Szarlotka bezglutenowa

60 min.

Składniki

  • 112 g kasza jaglana
  • 2 szt. jabłko (duże)
  • 2 szt. daktyle medjool
  • 40 g sok z cytryny (1 duża)
  • 1 szt. jajko
  • 3 łyżka(-i) olej kokosowy
  • 55 g mąka ryżowa lub
  • 2 łyżeczka(-i) cynamon mielony

Wartość odżywcza

24g węglowodany netto (64,9%)
9g tłuszcz (24,3%)
4g białko (10,8%)
4g błonnik
205 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz najpierw zimną, następnie gorącą wodą. Zalej wodą w proporcji 2:1, dodaj daktyle i gotuj w rondelku na małym ogniu przez 15 minut.
  2. Ugotowaną kaszę (bez daktyli -te dodaj później do jabłek) połącz z jajkiem, olejem kokosowym i mąką  za pomocą blendera lub robota na ciasto.
  3. Pokrojone w kostkę obrane jabłka podduś na patelni z dodatkiem daktyli, soku z cytryny i cynamonu. Po kilku minutach odstaw do przestudzenia i zmiksuj.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Dno i boki okrągłej formy o średnicy 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Podziel ciasto na spód i górę, a następnie wyłóż jedną część na dno blaszki i dociśnij. Przełóż na nie mus jabłkowy, a wierzch posyp pozostałym, pokruszonym ciastem i cynamonem. Przykryj papierem do pieczenia i piecz 50 minut.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
bezglutenowa
CIASTO
coś słodkiego
cynamon
daktyle
deser
dziecko
impreza
jabłko
jajko
kasza jaglana
mąka ryżowa
olej kokosowy
przekąska
szarlotka
URODZINY

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00