Sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną dokładnie opłucz najpierw zimną, następnie gorącą wodą. Zalej wodą w proporcji 2:1, dodaj daktyle i gotuj w rondelku na małym ogniu przez 15 minut.
- Ugotowaną kaszę (bez daktyli -te dodaj później do jabłek) połącz z jajkiem, olejem kokosowym i mąką za pomocą blendera lub robota na ciasto.
- Pokrojone w kostkę obrane jabłka podduś na patelni z dodatkiem daktyli, soku z cytryny i cynamonu. Po kilku minutach odstaw do przestudzenia i zmiksuj.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Dno i boki okrągłej formy o średnicy 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Podziel ciasto na spód i górę, a następnie wyłóż jedną część na dno blaszki i dociśnij. Przełóż na nie mus jabłkowy, a wierzch posyp pozostałym, pokruszonym ciastem i cynamonem. Przykryj papierem do pieczenia i piecz 50 minut.