fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Tarta z jarmużem

60 min.

Składniki

  • 180 g zmielonych migdałów lub maki kokosowej
  • 60 g masła zimnego lub masła klarowanego
  • 2 łyżka(-i) sezamu
  • 1 łyżka(-i) nasion konopi
  • 1 łyżka(-i) zmielonej babki płesznik
  • 1 szt. jajka
  • 300 g jarmużu
  • 1 łyżka(-i) oleju MCT lub oleju kokosowego
  • 1 szt. cebuli
  • 2 szt. ząbki czosnku
  • 3 szt. jajka
  • 300 ml śmietanki kokosowej gęstej lub śmietany 36%
  • 150 g mozzarelli
  • 100 g fety
  • 6 plaster (-y) szynki prosciutto lub kawałki łososia
  • 0,5 łyżeczka(-i) soli i pieprzu
  • 0,5 łyżeczka(-i) kurkumy
  • 0,25 łyżeczka(-i) kuminu

Wartość odżywcza

2g węglowodany netto (2,2%)
64g tłuszcz (70,3%)
25g białko (27,5%)
5g błonnik
702 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. W malakserze umieść mąkę kokosową lub zmielone migdały, nasiona sezamu, konopi i błonnik. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zmiksuj. Następnie dodaj jajko i zmiksuj jeszcze raz.
  2. Rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami folii i wyklei nim foremkę z ruchomym dnem. Wstaw do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 160ºC. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Brzegi obłóż aluminiową folią. Wstaw spód do tarty do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut.
  3. Pokrój jarmuż grubo. Na patelnie wlej kokosowy olej. Zeszklij cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Następnie dodaj jarmuż i smaż przez 2 minuty. Dopraw nadzienie solą i pieprzem. Wyłóż jarmuż na spód tarty, posyp pokruszoną fetą i utartą mozzarellą.
  4. W misce zmiksuj jajka ze śmietanką. Dopraw solą i pieprzem, następnie przelej do foremki. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35 minut.
  5. Gorącą tartę odstaw do lekkiego przestudzenia, wtedy lepiej się kroi. Pokrój tartę na kawałki. Na każdy połóż plaster szynki i kilka liści młodego jarmużu.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
do pracy
dziecko
feta
impreza
jajka
JARMUŻ
MCT
mozzarella
obiad
sezam
śniadanie
szynka
tarta
URODZINY

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00