Sposób przygotowania
- W malakserze umieść mąkę kokosową lub zmielone migdały, nasiona sezamu, konopi i błonnik. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zmiksuj. Następnie dodaj jajko i zmiksuj jeszcze raz.
- Rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami folii i wyklei nim foremkę z ruchomym dnem. Wstaw do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 160ºC. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Brzegi obłóż aluminiową folią. Wstaw spód do tarty do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut.
- Pokrój jarmuż grubo. Na patelnie wlej kokosowy olej. Zeszklij cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Następnie dodaj jarmuż i smaż przez 2 minuty. Dopraw nadzienie solą i pieprzem. Wyłóż jarmuż na spód tarty, posyp pokruszoną fetą i utartą mozzarellą.
- W misce zmiksuj jajka ze śmietanką. Dopraw solą i pieprzem, następnie przelej do foremki. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35 minut.
- Gorącą tartę odstaw do lekkiego przestudzenia, wtedy lepiej się kroi. Pokrój tartę na kawałki. Na każdy połóż plaster szynki i kilka liści młodego jarmużu.