fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Warzywa kiszone

2-4 dni

Składniki

  • 1 kg marchwi
  • 1 szt. kalafioru
  • 1 pęczka (-i) koper ogrodowy
  • 2 szt. główka czosnku
  • 2 szt. chrzanu
  • 1 szt. kalarepy
  • 3 pęczka (-i) rzodkiewki
  • 50 ml soku z ogórków

Wartość odżywcza

7g węglowodany netto (70%)
0g tłuszcz (0%)
3g białko (30%)
8g błonnik
60 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Warzywa dokładnie umyj i obierz. Marchew, kalarepę lub seler pokrój w plasterki, kalafior podziel na różyczki. Rzodkiewki oddziel od łodygi i odetnij ogonek. Główki czosnku przekrój na pół w poprzek.
  2. Wszystkie warzywa przełóż razem z koprem i kawałkami korzenia chrzanu do słoja lub kamionki. Zalej zimną wodą wymieszaną z solą, opcjonalnie dodaj sok z kiszonych ogórków.
  3. Słoik przykryj talerzem, dociśnij, aby wszystkie warzywa były zanurzone. Odstaw w ciepłe miejsce 2-5 dni do kiszenia.
  4. Gdy warzywa będą już ukiszone, przełóż je do słoika razem z zalewą i przechowuj w lodówce.

TIPS!

Kiszone produkty to źródło kwasu mlekowego, dzięki któremu korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, a także pomaga w syntezie witaminy K czy witamin z grupy B. Spożywanie kiszonek regularnie wzmacnia odporność, pomoże zapobiec wszelakim infekcjom oraz będzie przeciwdziałać zaparciom, czy niestrawności. .

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
detoks
detoksykacja
kalafior
kiszonki
koper
marchew
oczyszczanie
post
rzodkiewka
warzywa kiszone

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00