Sposób przygotowania
- Warzywa dokładnie umyj i obierz. Marchew, kalarepę lub seler pokrój w plasterki, kalafior podziel na różyczki. Rzodkiewki oddziel od łodygi i odetnij ogonek. Główki czosnku przekrój na pół w poprzek.
- Wszystkie warzywa przełóż razem z koprem i kawałkami korzenia chrzanu do słoja lub kamionki. Zalej zimną wodą wymieszaną z solą, opcjonalnie dodaj sok z kiszonych ogórków.
- Słoik przykryj talerzem, dociśnij, aby wszystkie warzywa były zanurzone. Odstaw w ciepłe miejsce 2-5 dni do kiszenia.
- Gdy warzywa będą już ukiszone, przełóż je do słoika razem z zalewą i przechowuj w lodówce.
TIPS!
Kiszone produkty to źródło kwasu mlekowego, dzięki któremu korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, a także pomaga w syntezie witaminy K czy witamin z grupy B. Spożywanie kiszonek regularnie wzmacnia odporność, pomoże zapobiec wszelakim infekcjom oraz będzie przeciwdziałać zaparciom, czy niestrawności. .