fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Wątróbka z duszona z cebulą

12h+45 min.

Składniki

  • 100 g wątróbki
  • 0,5 szklanka(-i) mleka kokosowego
  • 1 szt. cebuli
  • 1 ząbek(-i) czosnku
  • 0,5 łyżeczka(-i) tymianku
  • 1 g pieprzu cayenne
  • 1 łyżka(-i) oleju kokosowego
  • 350 g kalafiora
  • 1 łyżka(-i) babki płesznik (psylium)
  • 1 łyżeczka(-i) oliwy z oliwek

Wartość odżywcza

16g węglowodany netto (17,4%)
44g tłuszcz (47,8%)
32g białko (34,8%)
18g błonnik
600 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Wątróbki oczyść z błon, następnie namocz w mleku z przyprawami najlepiej przez całą noc.
  2. Cebulę pokrój piórka i zeszklij na patelni na oleju kokosowym, następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wątróbkę z mlekiem.
  3. Całość duś na małym ogniu 25-30 minut pod przykryciem.
  4. Kalafior ugotuj na parze przez 7-8 minut, tak aby był al dente.
  5. Gotową wątróbkę podawaj z porcją gotowanego kalafiora, posypanego babką płesznik z dodatkiem kapusty kiszonej i oliwy z oliwek.

TIPS!

Dla lepszego smaku potraw przygotowywanych na parze pamiętaj aby do wody w parowarze dodać przyprawy np. sól, pieprz i odpowiednie zioła do smaku. Dzięki temu cała potrawa nabierze bardziej wyrazistego smaku.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
cebula
dziecko
kalafior
obiad
podorby
wątroba
wątróbka
żelazo

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00