fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Wątróbka z jabłkiem, cebulką z młodymi ziemniakami

12h+45 min.

Składniki

  • 100 g wątróbki
  • 0,5 szklanka(-i) mleka kokosowego
  • 1 szt. cebuli
  • 1 szt. małego jabłka
  • 0,5 łyżeczka(-i) tymianku
  • 1 g pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka(-i) masła klarowanego
  • 250 g brokuł
  • 1 łyżka(-i) koperku
  • 100 g ziemniak

Wartość odżywcza

28g węglowodany netto (29,2%)
40g tłuszcz (41,7%)
28g białko (29,2%)
22g błonnik
672 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Wątróbki oczyść z błon, następnie namocz w mleku z przyprawami najlepiej przez całą noc.
  2. Cebulę i jabłko pokrój w piórka i zeszklij na patelni , pod przykryciem na maśle klarowanym do miękkości, ok. 5-7 minut. Następnie ściągnij je z patelni.
  3. Wątróbkę wyciągnij z mleka, oprósz solą i delikatnie mąką. Duś pod przykryciem po ok 3-4min z dwóch stron (nie za długo bo będzie sucha).
  4. Dorzuć jabłko i cebule, majeranek, pieprz. Wymieszaj i duś na małym ogniu jeszcze 5-10- minut pod przykryciem.
  5. Brokuł ugotuj na parze przez 7-8 minut, tak aby był al dente a ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
  6. Gotową wątróbkę podawaj z porcją gotowanego brokuła, posypanego babką płesznik z dodatkiem gotowanych ziemniaczków z dodatkiem koperku.

TIPS!

Dla lepszego smaku potraw przygotowywanych na parze pamiętaj aby do wody w parowarze dodać przyprawy np. sól, pieprz i odpowiednie zioła do smaku. Dzięki temu cała potrawa nabierze bardziej wyrazistego smaku. Wątróbka to naturalna multiwitamina i pod względem witamin i minerałów nie ma sobie równych! Duża dawka hemowego żelaza, miedzi, cynku, selenu, witaminy B12,B2, wit C, wit A, niacyny, kwasu foliowego i pantotenowego. Jedynie czego nie dostarcza to błonnik.
Do tego tania jak barszcz i szybka w przygotowaniu!
Jeżeli masz możliwość wybieraj podroby zwierząt, które większą cześć życia spędziły pasąc się na trawie ☺️

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
anemia
cebula
dziecko
jabłko
kalafior
obiad
podorby
wątroba
wątróbka
żelazo

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00