Sposób przygotowania
- Wątróbki oczyść z błon, następnie namocz w mleku z przyprawami najlepiej przez całą noc.
- Cebulę i jabłko pokrój w piórka i zeszklij na patelni , pod przykryciem na maśle klarowanym do miękkości, ok. 5-7 minut. Następnie ściągnij je z patelni.
- Wątróbkę wyciągnij z mleka, oprósz solą i delikatnie mąką. Duś pod przykryciem po ok 3-4min z dwóch stron (nie za długo bo będzie sucha).
- Dorzuć jabłko i cebule, majeranek, pieprz. Wymieszaj i duś na małym ogniu jeszcze 5-10- minut pod przykryciem.
- Brokuł ugotuj na parze lub w wodzie przez 7-8 minut, tak aby był al dente.
- Gotową wątróbkę podawaj z porcją gotowanego brokuła, posypanego babką płesznik z dodatkiem kapusty kiszonej i oliwy z oliwek.
TIPS!
Dla lepszego smaku potraw przygotowywanych na parze pamiętaj aby do wody w parowarze dodać przyprawy np. sól, pieprz i odpowiednie zioła do smaku. Dzięki temu cała potrawa nabierze bardziej wyrazistego smaku. Wątróbka to naturalna multiwitamina i pod względem witamin i minerałów nie ma sobie równych! Duża dawka hemowego żelaza, miedzi, cynku, selenu, witaminy B12,B2, wit C, wit A, niacyny, kwasu foliowego i pantotenowego. Jedynie czego nie dostarcza to błonnik.
Do tego tania jak barszcz i szybka w przygotowaniu!
Jeżeli masz możliwość wybieraj podroby zwierząt, które większą cześć życia spędziły pasąc się na trawie