fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Zakwas buraczany z czosnkiem

20 minut + 5 dni

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 2 l wody
  • 6 ząbek(-i) czosnku
  • 3 łodyga (-i) chrzanu
  • 1 łyżeczka(-i) gorczycy
  • 1 łyżka(-i) ziele angielskie
  • 3 szt. liść laurowy
  • 1 łyżeczka(-i) soli kłodawskiej
  • 1 szczypta(-y) pieprzu

Wartość odżywcza

3g węglowodany netto (75%)
0g tłuszcz (0%)
1g białko (25%)
1g błonnik
18 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

  1. Buraki i chrzan umyj, cienko obierz ze skórki i pokrój w grube plastry i paski. Poukładaj je w wyparzonej i wytartej kamionce, na zmianę z przyprawami i ząbkami obranego czosnku i chrzanem.
  2. Całość zalej wcześniej przegotowaną i ostudzoną wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem).
  3. Kamionkę zakryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5 do 7 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury (im jest cieplej, tym szybciej).
  4. Dodanie odrobiny poprzedniego zakwasu jako startera przyspiesza proces fermentacji, dodatkowo można dodać również bakterie probiotyczne (ze zwykłej tabletki probiotycznej).
  5. Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików i przechowywać w chłodzie (aby przerwać proces fermentacji).
  6. Całość można zmiksować razem z burakami lub zrobić z nich sałatkę.

TIPS!

Kiszone buraki zawierają mnóstwo błonnika i mniej węglowodanów niż surowe buraki, są więc idealne dla osób, które dbają o sylwetkę.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
detoks
detoksykacja
kiszonki
oczyszczanie
post
zakwas
zakwas buraczany
żelazo

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00