Sposób przygotowania
- Buraki i chrzan umyj, cienko obierz ze skórki i pokrój w grube plastry i paski. Poukładaj je w wyparzonej i wytartej kamionce, na zmianę z przyprawami i ząbkami obranego czosnku i chrzanem.
- Całość zalej wcześniej przegotowaną i ostudzoną wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem).
- Kamionkę zakryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5 do 7 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury (im jest cieplej, tym szybciej).
- Dodanie odrobiny poprzedniego zakwasu jako startera przyspiesza proces fermentacji, dodatkowo można dodać również bakterie probiotyczne (ze zwykłej tabletki probiotycznej).
- Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików i przechowywać w chłodzie (aby przerwać proces fermentacji).
- Całość można zmiksować razem z burakami lub zrobić z nich sałatkę.
TIPS!
Kiszone buraki zawierają mnóstwo błonnika i mniej węglowodanów niż surowe buraki, są więc idealne dla osób, które dbają o sylwetkę.